Obezite tedavisinde uygulanan ve ameliyat yöntemin dışında olan ameliyatsız mide balonu hayati bir riskle karşı karşıya olan morbid obezite hastaları için kilolarını azaltabilmek adına kullanılıyor. Beslenme alışkanlığını değiştiren ve daha az tüketimi sağlayan yöntem kişinin dengeli ve sağlıklı beslenme davranışı oluşturmasını kolaylaştırır. Mide balonu uygulaması, midede dolgunluk hissi oluşturmak için kullanılır, uygulama sonrası özel sıvılar ya da paket yeter kullanılmaz normal yiyecekler tüketilmeye devam edilir.
18 İle 65 Yaş Arası Yetişkinlere Uygulanır
Özellikle diyet ve egzersiz uygulamalarında istediği sonuca ulaşamayan ve kilo veremeyen 18 ile 65 yaş arası yetişkinlerde geçici süreli olarak uygulanır. Mide balonu uygulaması süresi kullanılan ürüne göre 6 ay ile 1 yıl arasında değişir. 20 ila 25 kilo arasında zayıflamayı öngören balonun çıkarılmasından sonra hastaların diyet alışkanlığı edinmesi sağlanır. Özellikle takip edilen zayıflama programının yeterli olmadığı durumlarda hastanın kilo kaybını sağlayabilmek için tasarlanan yöntem beden kitle endeksi 30 m2 ve üzerinde olan kişilerde uygulanır.
6 Ayda Yaklaşık 16 Kg Kilo Verilir
Obezite cerrahisi öncesi ya da kilo kaybı gerektiren başka bir operasyon öncesinde zayıflatılması gereken hastalarda da bu işlem uygulanabilir. Ayrıca obezite cerrahisine engeli bulunan hastalarda da uygulanan mide balonu, mide hacmini tamamı ile kaplayarak tokluk hissi sağlar. Hastanın gıda alımında az tüketmesine yardımcı olur aynı zamanda tedavi, diyet ve davranış yöntemi ile birleştirilir. Yöntem sonrası hastalarda 6 ayda yaklaşık 16 kilogram yani beden ağırlığının %34’lük bir kısmı kaybolur bu durum hastanın başlangıç kilosuna bağlı olarak 35 kiloya kadar çıkabilir.
Mide Hacminin Üçte Birini Kaplar
Ameliyatsız mide balonu uygulaması mideye yerleştiren bir balonun hava ve fizyolojik sıvı ile doldurulmasından oluşur. Midenin içerisine yerleştirilen balon mide hacminin üçte birini kaplar; geri kalan kısım az olduğu için hastaya midesinde bol miktarda yiyecek olduğu hissini yaratır. Hastanın hacım kilo kaybını ve doygunluk hissini ciddi anlamda arttırır. Ortalama 6 ay süresince tüketilecek besin miktarı azalır ve mideyi doldurma konusunda kalıcı olarak alışkanlık edinilmesi amaçlanır. Hasta bu yönde eğitim alır. Mide balonunun şişirilmesinden kaynaklı olarak mide çıkışı engellenir dolayısı ile yiyeceklerin bu şekilde hem midede çok daha uzun süre kalması sağlanır. Hem de hastadaki tokluk hissi daha uzun süre devam eder.
Operasyon İşlemi Yaklaşık Yarım Saat Sürer
Tokluk hissi sayesinde hastanın iştahı kesilir ve balon bu durumun uzun süre devam etmesine yardımcı olur. Tüm hastalara İstanbul’ da uygulanan mide balonu uygulaması öncesinde hastanın geçmişte bir mide ameliyatı öyküsü, ciddi bir mide rahatsızlığı, alkol ile uyuşturucu alışkanlığı ya da kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması önemlidir. Endoskopik açıdan anestezi altında uygulanan işlem yaklaşık yarım saat sürer. Hasta uygulamadan yaklaşık 8 saat en ideal olarak da 12 saat süreyle aç kalmalı. Uygulama esnasında hastanın rahatlığını sağlamak adına rahatlatıcı ve uyku verici ilaçlar uygulanmalı.
Hasta Aynı Gün Taburcu Edilir
Operasyon esnasında hasta uyutulur ve hastanın herhangi bir mide rahatsızlığı olup olmadığından emin olabilmek için endoskopi işlemi yapılarak yemek borusu mide ve onikiparmak bağırsağı incelenir. Gastroenteroloji uzmanı tarafından sönük olan mide balonu kaygan bir jel sürülerek yemek borusundan geçirilip midenin içerisine yerleştirilir; steril bir su ile yaklaşık greyfurt büyüklüğünde şişirilir. Hasta ameliyat ile aynı gün taburcu edilir operasyonun ilk günlerinde midede ağırlık ve dolgunluk hissi ile 7 ila 2 gün içerisinde ortaya çıkan bulantı ve kusma gibi belirtileri karşılaşılır. Bu sorunlar işlem sonrasında verilen bazı ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Balon Tedavisi 6 Ay Sürelidir
Nadir görülen ve uzun süre geçmeyen kusma şikayetleri ise balonun erken çıkarılmasını gerektiren bir durum olarak karşımıza çıkar. İstanbul’ da yapılan Ameliyatsız mide balonu uygulanması için yaklaşık 6 aylık süreye uyulması gerekir. Takıldığı gibi yine anestezi altında endoskopik yöntem ile çıkarılır ancak bazı balon tipleri çıkartılmaz, balon sönerek dışkıyla atılır. Ameliyat istemeyen mide balonu yöntemi hastanın yaklaşık olarak 20 ila 25 kilo vermesini sağlar. Ama balon çıkarıldıktan sonra hasta diyet uyumu devamlılığını ortaya koyamaz ve bu konuda istikrarlı davranamazsa verdiği kiloları tamamını geri alır. Bu durum kaçınılmaz bir son olarak karşısına çıkar. Balon midede altı aydan daha uzun süre kalmamalı. Zaman içerisinde silikon bozulmaya başlar ve dolayısı ile çıkarma işlemi zor bir hal alır.
Kesinlikle Bir Ameliyat Değildir
İstanbul Mide balonu uygulaması kesinlikle bir ameliyat değildir; sadece endoskopik yöntemle midedeki balon içine özel sıvı doldurulması işlemidir. Dolayısıyla işlem kansız, dikişsiz ve ağrısız olarak tamamlanır. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Yalnızca 3 ila 7 gün arasında değişen ve genellikle 3 günün sonunda tamamen azalan bulantı hissi ile birlikte kusma şikayeti görülebilir. Mide balonu patlayan bir malzeme de değildir, çok küçük ihtimal de olsa balonun içine enjekte edilen tıbbi boyası nedeniyle idrarın rengi mavi rengi dönebilir. Bu durum karşısında hasta hemen doktoru ile iletişime geçmelidir.
Riski En Düşük Olan Yöntemdir
Uygulama kontrollü kilo verme yöntemleri arasında yan etkisi en az olan ve riski en düşük olan yöntemdir. Mide balon uygulaması istenilen kiloya ulaşmayı sağlar. Yöntemde önemli olan beslenme alışkanlığı oluşturmaktır. Balonun çıkarılmasının ardından mevcut kiloyu koruyabilmek hasta için önemlidir. Bundan dolayı balon uygulamasından sonra ayda bir yapılan bedelsiz diyetisyen takibi ile hasta sağlıklı bir yaşam sürebilir. Ayrıca hasta kişiye özel beslenme programı oluşturularak takip altına alınabilir.
Kişinin Uygulaması Gereken Kurallar Vardır
Mide balonu uygulaması ardından hastanın takip etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
- Hasta yemek porsiyonları kesinlikle azaltmalıdır
- Beslenme planına 3 oyun değil 5 ya da 6 öğün şeklinde yeniden tasarlamalıdır
- Yemek yerken beden dikey pozisyonda olmalı ve küçük lokmalar alınmalıdır
- Gerekli olan sıvı öğün aralarında alınmalı ve yaklaşık 1,5 ile 2 litre arasında olmalıdır
- Kişi yatmadan 2-3 saat öncesi yemek yemeyi bırakmalıdır
- Kızartma kremalı yiyecek ya da içecek gibi yağlı gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir
- Hamur işleri unlu gıdalar rafine şeker şerbetli tatlılar hastanın hayatından çıkartması gereken gıdalar arasında yer alır
Operasyon Yapılabilen Ve Yapılamayan Kişiler
Ameliyatsız mide balonu uygulaması vücut kitle endeksi 30 ve üzeri olan yüksek kiloya bağlı tansiyon ve diyabet gibi hastalığı olan kişilere uygulanır. Ayrıca İstanbul’ da yapılan obezite ameliyatı için risk taşıyanlara, hızlı kilo kaybı vermesi gereken acil hastalara, geçici olarak şişmanlık tedavisi ihtiyacı duyan kişilere ve aşırı obez hastalara cerrahi öncesi riskleri azaltmak için uygulanır. Vücut kitle indeksi 30’un altında olan;
- Estetik olarak zayıflamak isteyen kişiler
- Mide iltihabı sorunu yaşayanlar
- Yemek borusunda problem olanlar
- Mide darlığı sıkıntısı yaşayanlar
- Geçmişte mide cerrahi girişimi geçirenler
- Psikolojik sorunu bulunanlar
- Geniş mide fıtığı olanlar
- Gebe veya emziren anneler
- Alkol bağımlıları
- Kan pıhtılaşma problemi
Olan hastalarda mide balonu uygulaması kesinlikle yapılmaz.
Mide Balonu Çeşitleri
Ortalama 40 yıllık bir geçmişe sahip olan mide balonu; olması gereken standartlarda üretilir. Dolayısıyla piyasada bu standartlara uyan birçok balon markası güvenli bir şekilde uygulanır ve başarılı sonuçlar elde edilir. Balon şişirme şekillerine göre hava ile şişen mide balonu ve su ile şişen mide balonu olmak üzere 2 çeşide ayrılır. Bunun dışında ayarlanabilir ya da sabit hacimli mide balonları ile 6 aylık ve 12 aylık mide balonları gibi farklı özelliklere sahip balonlar da doktorlar tarafından güncel olarak kullanılır.
Mide balonu kimler yaptırabilir?
Kişinin mide balonu uygulamasına uygun olup olmadığını belirleyen hekimdir. Hiçbir şekilde balonun patlaması söz konusu değildir; ancak bazı durumlar karşısında sızıntı yapabilir. Bunu yaşamamak adına durum erken fark edilmeli. Böyle bir durumla karşılaşıldığında balon sıvısına mavi tıbbi boya katılarak idrar renginden yeşile benzeyen bir renk değişiminin olması hedeflenir. Bu durumun fark edilmesi sonrasında mutlaka hasta kontrol edilir ve mide ultrasonu yapılarak balonun doğru yerde olup olmadığı ya da hacminin normal düzeyde olup olmadığı incelenir.
Balonun Patlaması Söz Konusu Değildir!
Obezite Hastalığının Tedavisi Diyet Ve Egzersizdir
İnceleme sonrasında herhangi bir şüphe oluşması halinde endoskopi ile değerlendirilerek gerekirse mide balonu çıkartılır. Uygulamanın yapıldığı hastaların yaklaşık yüzde 60 ile 65 inde başarı oranı sergilemiştir, hastaların kilolarının %30 ile 60 seviyesinde azaldığı gözlenmektedir. Obezite hastalığının ana tedavisi kesinlikle diyet ve egzersizdir. Aslında bir nevi yaşam şekli değişimi olarak tanımlanan diyet ve egzersizi tamamlayan mide balonu hastanın tek başına yapmayı başaramadıklarını da kendisine yardımcı olmak amacıyla uygulanan bir yöntemdir.
Başarılı Kilo Kaybı Çalışmaları Gerçekleştirildi
Yöntemin uygulandığı kişiler kesinlikle düzenli olarak takip edilmelidir. 1987 yılında Florida da yapılan bilimsel bir kongre de çok sayıda uzmanın bir araya gelerek belirlediği gastrik balon temel tasarım kriterlerine uygun olarak üretilmeye başlandı. Obezite hastalığının ameliyatsız tedavisi için tüm dünyada bilinen ve geçerli olan metot fikri ilk olarak 1982 yılında geliştirildi. O günden sonra pek çok farklı balon türü ile başarılı kilo kaybı çalışmaları gerçekleştirildi.