Vücutta meydana gelen hastalıklara anormal yağ birikimi sonucu neden olan sorundan arınmak için İstanbul’da obezite cerrahisi nasıl yapılır? Obezite cerrahisi nedir?
Genetik yatkınlık, metabolizmanın bireysel özellikleri gibi birçok faktör obezitenin gelişiminde rol oynar. Ömrü kısıtlar, farklı hastalıkların ana nedenleri olmaya başlar ve kronik bir hastalığa dönüşür. Obezite cerrahisi için operasyon türü, vücut kitle indeksi verilerine, eşlik eden hastalıkların varlığına göre seçilir; hastanın istekleri dikkate alınarak ameliyat cerrahı tarafından belirlenir.
Bariatrik cerrahi / obezite cerrahisi; diyet ya da egzersiz programlarından herhangi bir sonuç alamayan kişilerin, sindirim sistemi üzerine yapılan cerrahi bir operasyon olarak tanımlanır.
Obezite cerrahisi ile; hızlı şekilde kilo verilirken, tedaviyi gören kişiler, günlük aktivitelerinde herhangi bir azalma yaşamaz. Ancak obezite tedavisi sonrasında, kişinin eski yaşam tarzını bırakarak, yeni bir yaşam tarzını benimsemesi ve buna göre hayatını şekillendirmesi gerekir.
Yaygın Yapılan Obezite Cerrahi Türleri Hangileridir?
Obezite tedavisi için kullanılan, farklı birçok yöntem bulunur. Tercih edilecek yöntemler; hastanın sağlık durumuna, vücut kitle indeksine göre değerlendirilerek, ameliyat türü belirlenir.
- Sleeve Gastrektomi
- Mide by-pası
- Mide balonu
- Mide botoksu
- Roux-en Y Gastric By-pass
- Duodenal Switch ile biliyopankreatik saptırma
- Mide bandı
- Mide tüpü
Cerrahi yöntem dışında; ilaç tedavisi, diyet tedavisi ve egzersiz tedavisi de ameliyat sonrasında uygulanabilecek yöntemler arasında yer alır.
İstanbul’da Obezite Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Genel anestezi altında yapılan obezite (bariatrik cerrahi) ameliyatı, çoğunlukla laparoskopiktir. Ancak bazı cerrahi türleri geleneksel ameliyat şeklinde gerçekleştirilir. Bariatrik cerrahi konusunda uzmanlaşmış bir cerrah tarafından gerçekleştirilen ameliyat öncesi ve sonrası gastroenterolog bakımı da önemli bir süreçtir.
Hazırlık evresi;
- Hastanın kan, idrar ve görüntüleme testleri alınır.
- Cerrah, kişinin özel ihtiyaçları doğrultusunda, hangi cerrahi türü olacağına karar verir.
- Hastanın ameliyattan 8 saat öncesinde, kan sulandırıcı ilaç almaması gerekir. Yemek yemeden ve herhangi bir şey içmeden, ameliyat girmelidir.
Ameliyat sırasında; anestezi uzmanı tarafından anestezi uygulanır ve hastanın yaşamsal işlevleri takip edilir. Ameliyat bittikten sonra, yapılan kesilen dikişlerle kapatılarak, hastaya ağrı kesici takviye uygulanır. Uygulanan ameliyat türüne göre, kişinin hastanede yatma süresi bulunur.
İstanbul’da Sleeve Gastrektomi Nasıl Yapılır?
Gastrekomi kolu olarak da adlandırılan sleeve gastrektomi ameliyatı, mide hacminin 100 ila 150 cc oranında küçültülmesidir. Böylece kişi daha az yemekle tokluk hissetmeye başlar.
Gastrekomi kolu yönteminde, iştah hormonlarının salındığı bölge de çıkarılır ve böylece açlık hissi ortadan kaldırılmış olur. Bu sayede açlık hisseden kişiler çok az yiyerek, açlıklarını giderir. Emilimin bozulmadığı bu yöntemde, birinci yılın sonunda vitamin gibi destek ilaçlarının alınması gerekmez.
Sleeve Gastrektomi Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, sleeve gastrektomi içinde bazı avantaj ve dezavantajlar bulunur.
Sleeve Gastrektomi avantajları;
- Yemek miktarı sınırlanmış olur.
- %50 oranında kilo kaybı yaşanır.
- Açlık bastırılır, iştah azalır ve tokluk hissi artar.
Sleeve Gastrektomi dezavantajları;
- Bu cerrahide geri dönüş yoktur.
- Uzun vadede vitamin eksikliği oluşabilir.
- Erken komplikasyon oluşma oranı yüksektir.
Sleeve gastrektomi tedavisinde hasta ortalama 2-3 gün hastanede kalabilir.
İstanbul’da Mide Bandı Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Obezite cerrahisi nasıl yapılır? Obezite cerrahisi nedir konusunda farklı tedavi yöntemleri bulunur. Bu yöntemlerden bir tanesi de ayarlanabilir mide bandı tedavisidir.
Bu tedavi yönteminde; midenin üst kısmına, şişirilebilir bir bant yerleştirilir. Bandın üzerinde bulunan küçük mide kesesi ve bant altında midenin geri kalanı vardır. Böylece daha küçük mide kesesi sayesinde, açlık hissi azalır ve tokluk hissi çoğalmaya başlar.
Mide Bandı Tedavisinin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Mide bandı tedavisinde; mide açıklığının ölçüsü, deri altına yerleştirilen banttan enjekte sistemiyle steril salin ile ayarlanır.
Mide bandı tedavisi avantajları;
- Yemek miktarı azaltılmaya başlanır.
- Ortalama %40 ile %50 arasında kilo kaybı yaşanır.
- Vitamin ve mineral eksikliği riski çok düşüktür.
Mide bandı tedavisi dezavantajları;
- Kilo kaybı daha yavaştır.
- Vücuda yerleştirilen cihaz sayesinde çalışır.
- Hastaların bazıları, yerleştirilen cihazla ilgili mekanik sorun yaşayabilir.
Mide bandı ayarlanabilir olmasının yanında hasta ameliyatla aynı gün taburcu edilebilir. Ancak genellikle 24 saatten daha kısa hastanede kalmak gerekir. Mide bandı, uygulanacak diyet programına sıkı sıkıya bağlılık gerektirir.
Duodenal Switch ile Biliopankreatik Diversiyon Nasıl Yapılır?
Duodenal switch ile biliopankreatik diversiyon, gastrik by-pass olarak da tanımlanır. Tüp mide ameliyatını andırmasıyla birlikte, midenin bir kısmı çıkartılır. Bunun yerine tübüler mide kesesi oluşturularak, ince bağırsağın bir kısmına by-pass edilerek gerçekleştirilir.
Operasyon; bağırsak hormonlarını, açlık ve tokluk hissi ile, kan şekeri kontrolünü sağlar. Bu yöntem diyabet tedavisi için de etkili cerrahi yöntemlerden bir tanesidir. İlk zamanlarda hasta az miktarda yiyecek yerken, zamanla bu etki azalmaya başlar ve yemek porsiyonları normal miktarlara dönmeye başlar.
Gastrik By-pass Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?
Gastrik by-pass yani duedenal switch ile biliopankreatik diversiyon tedavisinde ince bağırsağın çok aşağı, safra ve pankreas enzimleriyle karışmaz durumdadır. Bu durum özellikle protein ve yağ maddelerinin emiliminde azalmaya neden olacaktır.
Gastrik by-pass avantajları;
- Kişi %60 ila %70 oranında kilo kaybına uğrar.
- Yağ emilimi %70 oranından fazladır.
- İştahın azalması ya da tokluk hissinin artırılması için, hormonlarda olumlu yönde değişikliklerin oluşmasına olanak tanır.
Gastrik by-pass dezavantajları;
- Uzun süre hastanede kalma durumu vardır.
- Uzun vadede; demir, kalsiyum, çinko, D vitamini gibi vitamin, minarel ve protein eksikliklerine neden olur.
- Sürekli diyet ve vitamin takviyesi gerektirir.
- Komplikasyon ve ölüm riski yüksektir.
Oluşabilecek komplikasyonları önlemek; vitamin, mineral ve protein maddelerinin takviyesinin uzun vadede uyularak yapılması gerekir.
Hangi Obezite Cerrahisi Sizin İçin Uygundur?
Obezite cerrahisi nasıl yapılır? Obezite cerrahisi nedir konusu yanında, obezite cerrahisi için uygun olup olmadığınız önem taşır. Aynı zamanda obezite cerrahisi için uygun olan kişilerin, hangi obezite cerrahisinin kendisine uygun olup olmadığını da merak edebilir.
- Mide by-pass ya da tüp mide operasyonları sonrasında, mide bandından çok daha kolay kilo verilir.
- İnsanların çoğu; mide by-pass ya da tüp mide ameliyatına göre, mide bandıyla daha fazla kilo verme eğilimi gösterir.
- Mide by-pass ya da tüp mide operasyonları, diğer cerrahi yöntemlere göre çok daha ciddi cerrahi kompikasyon riski gösterir.
- Mide bandı çıkarılabilir şekildedir ve herhangi bir sorun yaşandığında, cerrahi müdahale, tersi yönünde yapılabilir.
Kilo verme cerrahisi ilgili herhangi bir operasyon düşünmeden önce, doktor kontrolünden geçilmesi ve gerekli test ve grafiklerin çekilmesi ve vücut kitle indeksi oranının belirlenmesi gerekir.
Obezite Cerrahisi Öncesi Hangi Kontroller Gerekir?
Obezite cerrahisi öncesinde, ameliyat için uygun olup olunmadığı konusunda bazı test ve değerlendirmeler yapılır. Bu testler ve değerlendirmeler ışığında, obezite cerrahisine uygun olup olunmadığı belirlenmiş olur.
- Fiziksel sağlık taraması, kan testleri, taramalar yapılır.
- Diyet ve yeme alışkanlıkları belirlenir.
- Akıl sağlığı ve ameliyattan beklentiler değerlendirilir.
Bu aşamada kilo verme ameliyatı sonrasında, uzun vadede yaşam tarzının değiştirilip değiştirilemeyeceği, bu konuda hastanın nasıl bir yol çizeceği, yeni bir yaşam tarzına alışıp alışamayacağı gibi değerlendirmelerin yapılması gerekir.
Obezite Cerrahisi için Uygun Adaylar Kimlerdir?
Obezite cerrahisi için herkes uygun aday olmamakla birlikte, bu uygulamalar için belli kriterlerin sağlanmış olması gerekir.
- Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan kişiler
- En az 5 yıl tedavi edilemeyen obezite hastası olmak
- Cerrahi operasyonu engelleyecek herhangi bir durumda olmamak
- Obeziteye bağlı olarak; yüksek tansiyon, diyabet, uyku apnesi gibi hastalıkları olanlar
Bu kriterlerin bulunduğu kişiler, obezite cerrahisi için uygun adaylardır.
Obezite Cerrahisi Sonrası Neler Yapılır?
Obezite cerrahisi, uygulanacak prosedüre göre 45 dakika ile 2-3 saatlik operasyonları içerir. Kilo verme ameliyatının ardından, yapılan operasyon türüne göre, 1 ila 3 gün hastanede yatma ihtiyacı duyulur.
Cerrahi operasyon geçiren kişiler, normal hayat aktivitelerine 4-6 hafta içinde dönmeye başlar. Normal hayat standartlarına dönmek ve ameliyat sonrası yaşam tarzının ciddi şekilde değiştirilmesi için, uzun vadede diyet ve egzersiz programlarının, sıkı sıkıya takip edilmesi ve kontrollerin kaçırılmaması da önemlidir.
Obezite Cerrahisi Sonrasında Hangi Diyet ve Egzersizler Önerilir?
Obezite cerrahisi sonrasında, yaşam tarzının değiştirilmesi, diyet ve egzersiz programlarının, düzenli olarak yerine getirilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında uzman doktorlar tarafından bir egzersiz ve diyet programı yapılır.
Diyet programı;
- İlk birkaç gün için su ve sıvı tüketimi
- İlk 4 hafta yoğurt ya da püreli besinler
- 4 ila 6 hafta içinde patates püresi gibi daha yumuşak besinler
- 6. Haftadan sonra, sağlıklı ve dengeli diyet yapma gerekir.
Diyet programını uygularken; yavaş yemek, dikkatli çiğnemek ve tek seferde küçük miktarlarda lokmalar almak gerekir. Beyaz ve yumuşak ekmeklerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrasında diyet programında vitamin ve mineral takviyeleri yapılmalıdır.
Egzersiz programı;
Hangi tür obezite ameliyatı olursa olsun, düzenli egzersiz yapmak gerekir. Bunun için ameliyat sonrasında, aktivite seviyesinin belirlenebilmesi için, egzersiz programına uyulmalıdır.
- Tempolu yürüyüşler
- Bisiklet sürme
- Bahçe işleriyle uğraşma
- Hafif ev işleri yapma
- Yüzme egzersizi
Ameliyat sonrası iyileşme döneminde yapılacak olan egzersiz programları, çoğu zaman nefessiz kalmanıza ve kalbinizin daha hızlı atmasına neden olsa da zamanla yoğun ve düzenli egzersiz programlarının oluşturulması gerekir.
İstanbul’da Obezite Cerrahisi Nasıl Yapılır? Obezite Cerrahisi Nedir? konusunda ameliyat türleri ve uygun olup olmamanın yanında takip randevuları asla kaçırılmamalıdır. Takip randevularında; vitamin ve mineral seviyelerinin kontrolü için kan testleri, fiziksel sağlık kontrolleri, diyet ve egzersiz programı için destek ve tavsiyeler ile duygusal ya da psikolojik anlamda gerekli olan destek verilir.