Ameliyat gerektirmeyen yöntemde, hastalar esas detaylar yerine; Mide balonu ile ayda kaç kilo verilir , Mide Balonu Zayıflatır mı? bilgilerini almaya çalışır.
Son bir kaç yıldır obezite cerrahisinde ameliyatsız tekniklerin kullanımı arttı. Yöntemler arasında bulunan mide balonu tekniği obezite sorunu ile karşılaşan hastalar için tercih edilmeye başlandı.
Mide balonu uygulaması hastada ortalama olarak 20 ila 25 kilo vermeyi sağlar. Ama balonun çıkarılmasının ardından hasta beslenme konusunda istikrarlı davranmazsa süreç içerisinde verdiği kiloların tamamını geri alır.
İntragastrik balon (halk arasında mide balonu) obezite tedavisinde kullanılan etkili yöntemlerden biridir. Kalıcı olmayan yöntemde balonun mideye yerleştirildikten ortalama 6 ay ile 1 yıl sonrasında çıkarılması gerekir. Çünkü silikon bozulmaya neden olduğundan dolayı süresi aşıldıktan sonra mideden çıkarılması ciddi bir sorun oluşturur. Balonun çıkarılmasının ardından bazı hastalar diyet düzenlerine dikkat etmedikleri için kilolarını hızla geri alır.
Midede Doygunluk Hissi Oluşturur
Birçok zayıflama yönteminden istediği sonucu göremeyen hastalar cerrahi risk almadan yapılabilen zayıflama yöntemi mide balonu ile tanıştırılır. Bir silikon malzeme yapılan balon, operasyon ile mide içerisine yerleştirilir. Bu sayede midede dolgunluk ve doygunluk hissi oluşturur. Teknik endoskopik uygulama ile gerçekleştirilir. İşlemin süresi yaklaşık 15 ila 30 dakika arasında değişir; balon hastaya hafif uyku hali altında ya da genel anestezi ile uygulanır.
Hedeflenen Kilo Fazla Kilonun Yarısıdır
İşlemin hemen ardından hastalar aynı gün taburcu edilir. Peki, mide balonu ile ayda kaç kilo verilir? Mideye balonun takılması demek hastanın kendiliğinden kilo vermesi demek değildir. Hasta yaşam şartını düzenlemeli ve yeme disiplini planlanmalıdır. Ortalama 6 ayda hastanın için hedeflenen kilo verme oranı %50’dir. Ancak metabolik olarak oran %30’a kadar ancak varabilir.
(Mevcut kilosu 115 olan bir hasta için ideal kilo 65 ise; Balın tedavide hedef kilo 25 olarak hesaplanır.)
3 Öğün Yerine 4 İle 6 Öğün
Teknolojinin gelişmesi doğal olarak mide balonu üretimine de yansıdı, geçmişte yalnız 6 ayla sınırlı olan balon artık 8 ay ile 1 yıla kadar midede kalabiliyor.
- Operasyon işleminin ardından hasta ilk birkaç gün sıvı gıdalarla beslenmeli, ardından lokmalar küçülmelidir.
- Tuz, baharat ve unlu mamuller hayat boyunca uzak durulması gereken besinler arasındadır.
- Hasta öğün alışkanlığını 3 öğün yerine 4 ile 6 arasında çıkartmalı ve kahve, tatlı, çikolata gibi şekerli gıdalar ile dondurma gibi soğuk gıdalar tüketmemelidir.
- 4 günün ardından katı gıdalara ağır ağır geçilebilir ve hastaya gıdaların çok iyi çiğnenmesi önerilir.
Yemek Tekniği Ve Alışkanlıkları
İlk 1 ay sürekli light gıdalar tüketilmeli, yemek tekniği ve alışkanlıkları kesinlikle değiştirilmelidir.
- Yemekler kesinlikle çok yavaş ve ağır olarak tüketilmeli
- Her lokma arasında çatalı ve kaşığı bir süreliğine tabağa bırakma alışkanlığı edinilmeli
- Öğün sırasında sıvı alınmamalı ama günde en az 10 bardak su içilmeli
- Yemek sonrası sıvı alabilmek için ortalama 1 saat beklenmeli
- Kahve, sıcak çikolata, gazlı içecekler uzak durulması gereken ürünler arasında
- Tatlı asla yenmemeli bunun yerine taze mevsim meyveleri yenmeli
- Şarküteri ürünleri ile mayonez tüketilmemeli
- Tam yağlı süt ve süt ürünleri yağsız olarak tüketilmeli
- Salatalarda sirke ya da soya sosu kullanılmamalı
- Yiyeceklerde tuz, yağ, zeytinyağı ve mayonez içeren soslar kesinlikle kullanılmamalı
- Tahıllı ve lifli ekmekler tercih edilmeli
- Kusma olduğunda mide kesinlikle zorlanmamalı
- Kusma ve bulantının devamı halinde en az üç öğün sulu yemek tüketilmeli
- Öğün arasında asla bir şeyler yenmemeli
- Abur cuburdan uzak durulmalı
Hasta Karın Ağrısı Ve Spazm Yaşayabilir
Mide balonu tekniği yan yöntemlerle kilo verme konusunda başarı gösteremeyen hastalar için uygulanabilir. Ancak mide hastalığı olan ya da uzun süreli kortizon kullanan ve gebeler ile emziren annelerde yöntemin kullanılması söz konusu olamaz. Tekniğin uygulanmasının ardından ilk birkaç gün hasta karın ağrısı ve spazm yaşayabilir.
Kilo Kaybı Hastaya Göre Değişir
Çok düşük bir ihtimal olarak balon, zaman zaman kendiliğinden söner ve bağırsak tıkanıklığına neden olur; aynı zamanda mide ülseri yapma riski de vardır.
Mide balonu ile ayda en az 20 kilo verilmesi hedeflenmelidir. Morbit obezite teşhisi konulan hastalarda ameliyatın riski olması durumunda 10 ile 30 kilo kayıp sağlanması için uygulamalı dır.
Vücut kitle indeksinin 40 kg/m2 üzerinde olması ya da vücut kitle indeksinin 35 kg/m2 üzerinde olup başka bir hastalığın olmaması gerekir. Tekniğin uygulanmasından sonra kilo kaybı hastaya göre değişir, uygulanan balon türü, içeriği (sıvı ya da hava şeklinde olabilir), kişinin mide büyüklüğü ve beslenme alışkanlığı gibi birçok faktör verilen kiloyu doğrudan etkiler.
4 Ay Sonra Kilo Verme Hızı Azalır
Tekniği diyet, spor ve ilaç gibi yöntemlerle destekleyen hastalar çok rahat bir şekilde 20-25 kilo verebilir. İlk aylarda belirgin bir kilo kaybı yaşanırken balonun takılmasından 4 ay sonra kilo verme hızı azalır. Ama kilo verme dursa dahi balon midede kaldığı sürece kilonun korunması sağlanmış olur. Kullanılan balonun türü kilo vermede oldukça etkilidir; yapılan birçok bilimsel çalışmada sıvılı ve havalı balonlar arasında kilo verme açısından fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak sulu balonlar 600 mililitre ile doldurulduğunda hedeflenen kilo kaybına genellikle ulaşılır.
Reflü Ve Ülser Riski Yaşanır
Balonun hacmi de kilo vermede en etkili faktördür; hem sıvı hem de havalı balonlar farklı hacimlerde şişirilebilir. Sıvı balonlar genellikle 400 ila 700 mililitre ile, havalı balonlar 500 ila 750 mililitre arasında şişirilir. Balon hacminin fazla olması kilo kaybının da fazla olmasını sağlar. Ancak dikkat edilmesi gereken durum hastanın balon hacmine bağlı olarak yaşadığı mide krampı, bulantı, kusma, reflü ve ülser riskidir.