Mide Botoksu Riskleri, Vücut indeksine göre fazla kiloya sahip insanlar tarafından denenen diyet ve egzersiz kilo verme yolları farklı nedenlerden kaynaklı başarısız olabilmektedir. Bulunan fazla kilolar özellikle obezite seviyesinde ise kilo verme durumu aciliyet kazanmaktadır. Bu durumda kişiler kilo vermek için etkili bir yöntem olan mide botoksuna başvurmaktadır. Mide botoksu zamanla kişide tokluk hissi oluşturur ve iştahı azalttır. Bunun için zayıflatıcı etkileri görülmektedir. Ancak kişiler bu operasyonu gerçekleştirmeden önce mide botoksu riskleri konusunda bilinçlendirilmelidir.
Mide botoksu endoskopik bir işlemdir ve cerrahi işlemler yapılmadığı için ciddi bir riske sahip değildir.
Herhangi bir tedavi yönteminde olduğu gibi, mide botoksu riskleri olması mümkündür.
- Botoks intoleransı en sık görülür (% 5-7). Bu tür sorun, sürekli mide bulantısı, kusma şeklinde kendini gösterir. Mide bölgesinde ağrı olabilir. Hastaya tedavi için bazı ilaçlar önerilebilir. Buna rağmen bu duruma dayanamıyorsa, mide botoksu planlandığı gibi yapılmamış demektir.
- Nadiren, % 1’den az kişide midede ülser oluşabilir. Çoğu zaman, hasta midede hidroklorik asit üretimini baskılamak için ilaç kullanmak zorunda kalır.
- Mide boktoksu sonrası vakaların yaklaşık % 2’sinde farklı renkte idrar sorunu olabilir. Botoks kendiliğinden vücuttan atılırken dışkı da da renk değişimi olabilir.
- Botoks kötü bir malzemeden yapıldıysa ve vücut dışarıya atmakta zorlanırsa bağırsakta daralma olabilir. Bu nedenle bağırsak tıkanıklığının gelişmesi acil ameliyat gerektirebilir.
- Yetersiz kilo kaybı veya hiç kilo kaybedilmemesi de mide botoksu riskleri olarak görülür. Ancak buhastanın tükettiği kalorilerde kendini sınırlamazsa ortaya çıkan bir olumsuzluktur.
Mide Botoksunun Riskleri
- Midede dolgunluk hissi doygunluk hissinin önüne geçerse zararları önlemek için cerrahınıza başvurmalısınız.
- Göğüste ağrılı yanma hissi oluşabilir.
- Ek olarak, gaz sorunu meydana getiren ilişkili komplikasyonlar olabilir.
Mide Botoksu Tokluk Hissi Riskleri
Mide botoksu, mide kaslarının çalışmasını kısıtlayarak kişilerde uzun süre tokluk hissi yaratmaktadır. Botoks işlemi gerçekleştirildikten sonra yenilen yiyeceklerin mideden bağırsağa geçme süresi 4 saatten 12 saate kadar yükselecektir. Böylece kişiler ihtiyacı kadar beslenmeye başlayacaktır. Not: Özellikle protein ağırlıklı yiyecekler daha geç bağırsağa geçtiği için bu durumda sıklıkla kullanılmaktadır. Mide botoksu yaptıran kişilerin operasyonun ardından belirlenen diyete uyum sağlaması bu konuda çok önemlidir. Diyete ve egzersiz planına uyulması durumunda 10 ila 40 kilo arasında sağlıklı bir şekilde kilo kaybı yaşanacaktır. Tokluk hissi nedeniyle yemek yemez, diyet saatlerine uymazsanız, vücudunuz enerji üretmek için zorlanacaktır. Bu hayati bir risk anlamına gelebilir.Mide Botoksu Risklerini Azaltmak İçin Neler Yapılır?
Kilo vermek amacıyla gerçekleştirilen mide botoksu, kişilerde ilk haftalardan itibaren gözle görülür etki göstermektedir. Ancak mide botoksunun faydasını sürdürebilmesi için operasyonu geçiren kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar;- Mide botoksu yaptıran kişiler mutlaka sigara ve alkolden uzak durmalıdır. Sigara ve alkol mide kaslarını doğrudan etkilediği için mide botoksunun çalışma düzenini bozacaktır.
- Diyetisyen tarafından belirlenen diyete mutlaka uyum sağlanmalıdır. Diyetin hiçbir şekilde dışına çıkılmamalıdır.
- Şekerli, sağlıksız ve yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve sağlıklı bir yaşam tarzı belirlenmelidir.
Ünite Sayısının Doğru Hesaplanması
Mide botoksu; endoskopik bir yolla midenin başında bulunan kaslara ünite enjekte edilmesi ile kasların hareketlerinin kısıtlanmasını sağlayan bir operasyondur.
- Mideye giden yiyeceklerin sindirilme ve bağırsağa geçme süresi artmaktadır.
- Bu sayede kişiler daha uzun süre tok hissetmekte ve yeme isteği azalmaktadır.
- İşlem sırasında kişinin ihtiyacına göre farklı ünite sayıları uygulanmaktadır. Bu nedenle tek sabit bir sayı bulunmamaktadır.
Uygulanan mide botoksunda en düşük miktar 100 ünitedir.
Ancak artan ünite sayısı ile kilo verme işlemi daha çok arttığı için operasyonlarda genellikle 300 ünite uygulanmaktadır.
300 üzerinde uygulanan ünitelerde gözlemlenebilir bir kilo artışı görülmediği için 400 ya da 500 ünite pek kullanılmamaktadır. Ancak kişinin 300’den fazla üniteye ihtiyacı olduğuna karar verilirse maksimum 500 ünite uygulanmaktadır.
Gereğinden fazla ünite uygulanması mide botoksu risklerine yol açabilir. Az uygulandığında ise işlem nötr sayılır. Hastanın kilo vermesinde yardımcı bir etken olmaktan çıkar.