Obezite cerrahisi endikasyonları; midenin tutacağı miktardaki yemek oranını kısıtlamak, besinlerin emilimiyle birlikte kilo kaybına olanak sağlar. Yapılan bariatrik prosedürler, çoğunlukla hormonsal değişiklikler oluşturur.
Günümüzde gerçekleştirilen kilo verme ameliyatları, çoğunlukla laparoskopik cerrahi, yani invaziv teknikler uygulanarak gerçekleştirilir. En yaygın şekilde gerçekleştirilen operasyonlar ise tüp mide ameliyatı, mide bandı ve duodenal switch ile biliopankreatik diversiyon operasyonlarıdır.
Obezite Tedavileri Nelerdir?
Birbirinden farklı tekniklerle gerçekleştirilen obezite tedavileri vardır. Ancak çoğu teknik morbit obez hastaları için etkisiz olmakla birlikte, uzun vadede herhangi bir etki göstermez.
Çoğu morbit obez hastası, cerrahi operasyonlar yerine; cerrahi olmayan program, egzersiz ve diyetlerle, kilo verme konusunda başarılı olur. Ancak cerrahi olmayan uygulamalar ciddi bir süreçtir ve bu konuda çaba sarf edilmediği sürece, kilo verme konusunda başarısız olunurken, sağlık sigortası kapsamına da alınmaz.
Obezite Tedavisinde Diyet
Obezite tedavisinde birçok farklı diyet programı uygulanır. Obezite cerrahisi ameliyatı geçiren hastalarda, çoğunlukla iki yıl içinde, verilen kiloların alındığı görülür. Ancak bariatrik cerrahi ameliyatı olan kişilerde, kaybedilen kiloların geri kazanılmaması önemli bir süreci gerektirir.
Düşük kalorili diyetler, günde 500 ile 1000 kalori arasını kapsar.
Çok düşük kalorili diyetler ise, günde 400 ila 800 kalori ile sınırlıdır.
Çok düşük kalorili diyetler; yüksek proteinli ve az yağlı sıvılarla yapılan yiyeceklerden oluşturulur.
Bariatrik Tedavide Davranışların Değiştirilmesi
Bariatrik cerrahi ameliyatları, vücudun kilo vermesini sağlayan bir aracı rolündedir. Diyetlerin yanında yaşam tarzının ve davranışların değiştirilmesi, ameliyat sonrasında kilo almama yolundaki başarınızı da belirleyecektir.
Ameliyat sonrası davranış değişikliği için;
Kısa ya da uzun vadede, gerçek anlamda kilo verme hedefi konur.
Diyet ve egzersiz düzeni, bir günlüğe kaydedilir.
Daha uzun süre egzersiz yapılmalı ve belli bir yiyecek türünden vazgeçmek ya da daha az yemek konusunda, kişinin kendisini ödüllendirmesi beklenir.
Kilo vermek ve vücut imajı konusunda gerçekçi olmak.
Aynı zamanda davranışların değiştirilmesi ve yeni yaşam tarzına ayak uydurmak için, aile, arkadaş ve iş çevresinden destek alınması da önemlidir.
Kilo Verme Ameliyatından Sonra Egzersiz
Obezite cerrahisi endikasyonları içinde egzersiz yapmak, uzun vadede kilo yönetimini de yardımcı olur. Vücudun kalori miktarı azalmaya başladığında, günlük fiziksel aktiviteler de metabolizma hızı artışına olanak tanır.
Ameliyat sonrası egzersiz için;
Televizyon seyretme rutinini azaltmak
Bisiklet sürmek
Asansörü bırakıp merdivenleri kullanmak
Arabayı uzak yerlere park etmek ve bunun için yürümek.
Egzersizler için sabah 5 dakika ve öğleden sonra 5 dakika ayırarak hızlı yürüyüş pratikleri yapmak, kilo verme ameliyatı sonrasında, egzersiz aşamalarınızı yavaş yavaş artırabileceğiniz ilk başlangıç çalışmaları olacaktır.
Obezite Tedavisinde İlaç Kullanımı
Piyasada birçok reçeteli ya da reçetesiz satışa sunulan zayıflama ilaçları bulunur. Bu tür ilaçların kullanımında genellikle %10 kilo kaybı yaşandığı gibi, yaşanan kilo kaybında ilk 6 ile 8 aylık zaman sonrasında, ilaçlar bırakıldığı, kilo alımı devam etmektedir.
Obezite tedavisinde kullanılabilecek onaylı ilaçlar arasında;
Yağ metabolizması artırıcı Fastin (beta-metil-feniletilamin)
Diyette alınan yağın %30’luk oranını emilmesini engelleyen Xenical (orlistat)
İştah kesmek için Phentermine ve Meridia (sibutramin)
Kullanılan bu tür ilaçlar, morbit obezite tedavi süreci içinde kullanılabilecek ilaçlardır. Ancak zayıflama ilaçlarının bazı yan etkileri de olur. Bu yüzden bu tür ilaçların ancak reçeteli olduğunda alınması uygundur.
Obezite Tedavisinde Ameliyat
Obezite cerrahisi endikasyonları arasında ameliyat seçeneği; kilo vermek için diyet uygulayan, egzersiz yapan ancak, bu aktivitelerde herhangi bir sonuç alamayan kişilerin düşüneceği ve morbit obez derecesinde obezite tedavisine ihtiyaç duyan kişilere uygundur.
Alınan gıda miktarının azaltılması, midenin çoğunun kapatılmasını amaçlayan bariatrik cerrahi yöntemleri, hiçbir şekilde kilo veremeyen morbit obez kişilere uygundur. Ancak bariatrik cerrahi ameliyatı geçirebilmek için, bazı kriterlerin de sağlanmış olması gerekir.
Vücut kitle indeksi 35-40 arası olan ve obeziteye bağlı olarak; yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, uyku apnesi gibi rahatsızlıkları olanlar
Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olanlar
Vücut kitle indeksi 35-40 olan, boyu 1.70 ve kilosu 102 ve üzeri olanlar
Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olup, boyu 1.70 ve kilosu 120 ve üzeri olanlar
Ameliyat sürecinin başlatılabilmesi için bu kriterlerin sağlanmış olması gerekir. Aynı zamanda en az 1 yıl süreyle diyet ve egzersiz yapıp, buna karşılık kilo verememiş olmak da gerekir.
Ameliyat öncesinde kişinin tıbbi ve psikolojik yönden ön değerlendirmesi yapılıp, ameliyat sonrasında yaşam tarzını değiştirmeye, ruhsal ve fiziksel anlamda hazır olunup olunmayacağı da bariatrik cerrahi ameliyatlarında önemli rol oynar.