Obezite cerrahisi, aynı zamanda ‘bariatrik cerrahi’ diye bilinir. Mide küçültme ameliyatı da bu grubun içindedir. Vücut kitle indeksinin 40 veya üzeri olduğu hastalarda tedavi yöntemi olarak obezite cerrahisine başvurulur. (Bu durumda olanlara Morbid obez denir.)
Ayrıca vücut kitle indeksi 35’in üstünde olan; egzersiz, beslenme ve tıbbî uygulamalarla kilo veremeyen kişiler obezite cerrahisiyle çözüme kavuşabilir. Diyabet, kalp rahatsızlığı gibi sorunlar mevcutsa, yağ dokusu medikal yöntemler ve yaşam tarzı değişiklikleriyle giderilemiyorsa yine obezite cerrahisi uygulanır.
Obezite Nedir?
Obezite, sağlığın bozulmasına yol açacak şekilde aşırı yağ birikimi anlamına gelir. Hormonal faktörlerden kaynaklanabileceği gibi, hareketsiz yaşam tarzına sahip olmak veya yanlış beslenme alışkanlıkları da obeziteye yol açabilir.
Bazı durumlarda ise obezite genetik geçişe bağlıdır. Tedavi edilmemesi hâlinde; eklem rahatsızlıklarına, kısırlığa, kansere, şeker hastalığına, kardiyovasküler sorunlara ve daha fazlasına sebebiyet verir.
Obezite Cerrahisi (Bariatrik Cerrahi) Nedir?
Obezite cerrahisi, tüm yöntemleri denemesine rağmen kilo vermeyi başaramamış hastalarda son çare olarak uygulanan bir tedavidir. Cerrahi yöntemler kalıcı kilo kontrolü sağlamayı hedefler. Obezitenin neden olabileceği ve hayatı tehdit edecek pek çok hastalık riskini ortadan kaldırır, kişinin yaşam kalitesini yükseltir.
Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına; kişinin yeme alışkanlıkları, obeziteye eşlik eden hastalıkları, mevcut kilosu doğrultusunda karar verilir.
Obezite cerrahisinden sonra kişi hızlı bir şekilde kilo verir. Fakat elde edilen formun korunabilmesi için kişi, yaşam tarzı değişikliklerini kalıcı hâle getirmelidir.
Obezite Ameliyatı Nedir?
Vücut kitle indeksi 35 ve üzeri olan hastalar için tercih edilen bir tedavi prosedürüdür. Obeziteyi iyileştirmek için sindirim sistemine yönelik olarak gerçekleştirilen girişimler obezite ameliyatı adını alır. Bu cerrahide seçilecek yöntem hastadan hastaya farklılık gösterir.
Fakat bu ameliyatın uygulanabilmesi için hiçbir yöntemin işe yaramıyor olması gerekir. Yani ilaç, davranış modifikasyonu, egzersiz ve diyet programları gibi tüm yöntemlerin denenmesine rağmen başarı sağlanamamış olması lâzımdır. İşte bu noktada devreye obezite ameliyatı girer.
Cerrahi prosedürün ardından hekimin belirleyeceği diyet planına titizlikle uyulması çok önemlidir. Aksi takdirde ameliyattan istenen etki alınamayabilir.
Obezite Cerrahisi (Bariatrik Cerrahi) Kimler İçin Uygundur?
Obezite cerrahisi herkese uygun değildir; Verilmesi gereken kilosu olan insanlar, standart diyet ya da egzersiz faaliyetleriyle kilo vermeyi daha önce denemeyenler, obezite cerrahisi için uygun değildir.
Genel olarak bariatrik cerrahi için, vücut kitle indeksi 40 ve daha fazla olan kişiler için uygundur (Bunun anlamı kişinin genellikle 100 kilo ve üzeri olmasıdır).
Diyet ya da spor egzersizi yaparak kilo vermeye çalışan ve bunda başarısız olan kişiler, hormonsal dengesizlikler yaşayanlar; bariatrik cerrahiye uygun olabilir.
Buna göre;
- 18 ila 56 yaş arası olan kişiler
- Vücut kitle indeksi, 40’ın üzerinde olan kişiler
- Obeziteye bağlı kalp, diyabet, uyku apnesi, yüksek kolestrole sorunu olan kişiler
- Kişi; 5 yıl süreyle obez olmuş ve diğer diyet, spor gibi alternatiflerden sonuç alamamış kişiler
Uyuşturucu ve alkol bağımlılığı olmayan kişiler obezite cerrahisi tedavisi uygulanabilecek hasta tipidir.
Obezite Cerrahisi (Bariatrik Cerrahi) Kimler İçin Uygun Değildir?
- Obeziteye neden olmuş rahatsızlıkların tedavi edilebildiği hastalar
- Sürekli uyuşturucu ya da alkol bağımlısı olanlar
- Tedavi edilmemiş yeme bozukluğu olan kişiler
- Şiddetli derecede psikiyatrik hastalığı bulunanlar
- Portal hipertansiyon sahibi kişiler
- İleri evrede kanser hastaları
- Hamilelik süreci olanlar
Bariatrik cerrahi operasyonu sonrası, hayat tarzını değiştirmeyen ya da beslenme kurallarına uymayacak şekilde bilişsel bozukluk gösterebilecek kişiler, obezite tedavisi için uygun değildir.
Obezite Cerrahisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Vücut Kitle İndeksi kişinin boy ve kilosunun matematiksel bir hesaplama ile elde edilen oranı demektir. Bu hesaplamaya göre hasta; VKİ 30-35 arasında ise 1.sınıf obezite, 35-40 arasında ise 2.sınıf obezite, 40 ve üzerinde ise mobid obezite hastası olarak sınıflandırılır.
Tüp mide ameliyatının gerçekleşebilmesi için hastanın VKİ 35 ve 35in üzerinde olması gerekir.
Obezite Cerrahisi (Bariatrik Cerrahi) Çeşitleri Nelerdir?
Bu cerrahide kullanılacak yöntem; yaş, var olan hastalıklar, kadınların ileride hamilelik düşünüp düşünmediği gibi unsurlara göre farklılaşır. Tüm obezite ameliyatı çeşitleri sürdürülebilir kilo kaybını amaçlar ve kişinin yaşam kalitesini yükseltme, obeziteye bağlı komplikasyonları yok etme gayesiyle yapılır.
Uygulanan teknik ve uzun vadeli sonuçları bakımından birçok obezite cerrahisi tipinden söz etmek mümkündür.
Onlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Ameliyatsız Zayıflama Mide balonu – Mide botoksu
- Mide küçültme ameliyatı – Yani Tüp mide ameliyatı (Sleeve Gastretomi),
- Gastrik Bypass – Şeker hastalığı ameliyatı,
- da Vinci Robotik Obezite Cerrahisi vb.
Tüm sorularınız için Obezite Destek Hattı’ndan 7/24 bizi arayabilirsiniz. HEMEN ARA
Obezite Ameliyatı için Hangi Prosedürler Yerine Getirilir?
Öncelikli olarak tetkik ve muayene yapılır.
- Kan testleri
- Tam karın ultrasonu
- Gastroskopi gibi kapsamlı testler yapılır.
Yapılan tetkik ve muayene sonucunda özellikle vücut kitle indeksinin sonuçlarına göre, ameliyat olunup olunmayacağına karar verir. Kişinin obezite ameliyatı olabilmesi için; 18 yaşından küçük olmaması ve 56 yaşından büyük olmaması gerekir. Aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmamalı, kadınlar ise operasyon sonrasında en az 1 yıl boyunca hamile kalmayı düşünmemelidir.
Obezite Cerrahisi (Bariatrik Cerrahi) Sonrası Neler Yapılır?
Obezite cerrahisi, uygulanacak prosedüre göre 45 dakika ile 2-3 saatlik operasyonları içerir. Kilo verme ameliyatının ardından, yapılan operasyon türüne göre, 1 ila 3 gün hastanede yatma ihtiyacı duyulur.
Cerrahi operasyon geçiren kişiler, normal hayat aktivitelerine 4-6 hafta içinde dönmeye başlar. Normal hayat standartlarına dönmek ve ameliyat sonrası yaşam tarzının ciddi şekilde değiştirilmesi için, uzun vadede diyet ve egzersiz programlarının, sıkı sıkıya takip edilmesi ve kontrollerin kaçırılmaması da önemlidir.
Obezite Cerrahisi (Bariatrik Cerrahi) Sonrasında Hangi Diyet ve Egzersizler Önerilir?
Obezite cerrahisi sonrasında, yaşam tarzının değiştirilmesi, diyet ve egzersiz programlarının, düzenli olarak yerine getirilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında uzman doktorlar tarafından bir egzersiz ve diyet programı yapılır.
Diyet programı;
- İlk birkaç gün için su ve sıvı tüketimi
- İlk 4 hafta yoğurt ya da püreli besinler
- 4 ila 6 hafta içinde patates püresi gibi daha yumuşak besinler
- 6. Haftadan sonra, sağlıklı ve dengeli diyet yapma gerekir.
Diyet programını uygularken; yavaş yemek, dikkatli çiğnemek ve tek seferde küçük miktarlarda lokmalar almak gerekir. Beyaz ve yumuşak ekmeklerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrasında diyet programında vitamin ve mineral takviyeleri yapılmalıdır.
Egzersiz programı;
Hangi tür obezite ameliyatı olursa olsun, düzenli egzersiz yapmak gerekir. Bunun için ameliyat sonrasında, aktivite seviyesinin belirlenebilmesi için, egzersiz programına uyulmalıdır.
- Tempolu yürüyüşler
- Bisiklet sürme
- Bahçe işleriyle uğraşma
- Hafif ev işleri yapma
- Yüzme egzersizi
Ameliyat sonrası iyileşme döneminde yapılacak olan egzersiz programları, çoğu zaman nefessiz kalmanıza ve kalbinizin daha hızlı atmasına neden olsa da zamanla yoğun ve düzenli egzersiz programlarının oluşturulması gerekir.
Obezite Cerrahisini Sigorta Karşılar Mı?
Evet, devletin sağladığı sigorta size belli koşullar altında destek sağlar. İster kendi imkânlarınızla ister bir sigorta aracılığıyla karşılayın, obezite cerrahisi, hayatınızda vereceğiniz, önemli kararlardan bir tanesidir. Bariatrik cerrahi olarak da adlandırılan obezite cerrahisi, belli kriterler dahilinde devlet tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanında 5 Şubat 2018 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan tebliğ doğrultusunda obezite ameliyatları kapsamı, sigorta kapsamı içinde de genişletildi.
Posted on
GooglePosted on
GooglePosted on
Google
Posted on
Google