Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak ameliyattan hemen sonra kontrol edilmesi gereken bir komplikasyondur.
200 hastadan birinde böyle bir sorun oluşabilir. Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak nedeni; ameliyat sırasında kapanmayan çok küçük bir deliktir. Bu delikten mide suyu karın boşluğuna kaçar.
Böyle bir komplikasyon gerçekleşirse sepsise yani tüm vücut sistemleri tepki gösterir. Bu da septik şoka neden olur. Kan basıncı birden düşerse ameliyatta bir sorun olduğu anlamına gelir.
Hemen müdahale edilmezse çoklu organ yetmezliği oluşma ihtimali yüksektir.
Bu yüzden hastalar ilk birkaç gün hastanede kalır ve bu gibi komplikasyonların oluşup oluşmadığı değerlendirilir.
Tüp mide kaçak belirtileri şunlardır;
- Kalp atışı hızlanır
- Baş dönmesi başlar
- Nefes darlığı olur
- Karında tarifsiz bir ağrı oluşur
- Ateş yükselir
- Omuzlar ve göğüs ağrıyabilir
Hastanın görüntüsü kötüleştiğinde hemen tıbbi müdahale gerekir.
Midede kaçak olsa bile yukarıdaki semptomların çoğunun yaşanmadığı gözlemlenmiştir. Bu yüzden hastanın görüntüsü esas alınarak kontroller sağlanır.
Aynı semptomlar kanama olduğunda da hissedilebilir.
Ancak tüp mide ameliyatı kaçak için belirli bir test yoktur. Bu nedenle farklı yollar izlenir.
Açık deliği kapatmak için hasta derhal ameliyathaneye gönderilir ve delik kapatılır. Bulguların normale dönmesi için hasta bir süre yoğun bakım ünitesinde kalır.
Tüp Mide Ameliyatı Kaçak Teşhisi
Tüm mide küçültme ameliyatlarında kaçak oluşması yani sızıntı meydana gelebilir. Bu çok az oranda gerçekleşse de en korkulan komplikasyondur.
Komplikasyon genelde ameliyat sonrasında 48 saat içinde kendini gösterir. 48 saat dışında oluşan tüm belirtiler kanama ya da iltihaplanma ile ilişkilendirilir.
Midede kaçak oluştuğunda hasta %90 oranda hastanededir. Cerrahının bu konuda bilgi sahibi olması hayati bir önem taşır.
Bu komplikasyon oluştuğunda hastanın hayatta kalması için en uzun süre iki gündür. İki gün içinde gerekli müdahale yapılmalıdır. Bu yüzden erken teşhis çok önemlidir.
Tüp mide ameliyatı kaçak teşhisi için kaçak testi üretilmiştir. Bu genel anlamda kanıtlanmamış, literatüre girmemiş bir test olsa da işe yaradığı pek çok kez gözlemlenmiştir.
Hasta ameliyattan sonra ağızdan beslenmeye başlamadan önce testin yapılması doğru olacaktır.
Bu test iki şekilde gerçekleşir;
- Metilen mavisi sulandırılarak hastaya içmesi için verilir. Bağlanan drenden mavi suyun gelip gelmediği gözlemlenir.
- Kontrastlı sıvı içirilerek röntgen çekilir. Skopi röntgen cihazında sorun varsa ortaya çıkacaktır.
Cerrah her iki yolu da deneyebilir. Birinci teşhiste drenden hemen mavi su gelmeyebilir. Bazen sonraki gün drene ulaşır. Eğer drendeki su bulanıklaşırsa bu hemen hekime bildirilmelidir.
Tüp mide ameliyatı kaçak sonradan oluşur mu; birkaç ay sonra ortaya çıkmaz. İlk birkaç gün içinde belirtiler meydana gelir. Sonradan oluşması söz konusu değildir.
Kaçak Kapatıldıktan Sonraki Sonuçlar
Tüp mide ameliyatının uzun vadeli (5 yıldan fazla) sonuçları hakkında birçok çalışma yapılmış ve yayınlanmıştır. Kilo kaybı miktarı, fazla kilo kaybının yüzdesi olarak ifade edilir. Ameliyattan sonra fazla kilonuzun yüzde kaçının kaybedildiğini gösterir.
2018’de yayınlanan inceleme makalesi, 16 birincil çalışmayı gözden geçirdi ve ameliyattan 5 yıl sonra kilo kaybının ortalama % 62.3 olduğu kanıtlandı.
Ameliyattan 7 yıl sonra kilo kaybını ölçen bir çalışmada, hastaların fazla kilolarının ortalama % 67’sini kaybettiği ortaya çıkarıldı. Preoperatif vücut kitle indeksi 45 kg altında olan hastalarda fazla kilo verme yüzdesinin daha yüksek olduğu kanıtlandı.
Tüp mide ameliyatı kaçak tedavisinin ardından bulguların değişmedi gözlemlendi. Kaçak zamanında tespit edilip tedavi edildiğinde , başka bir komplikasyona yol açmadığı anlaşıldı.
- Uyku apnesi
- Tip 2 diyabet
- Eklem hastalıkları
Genel olarak, bu operasyon hastaların çoğuna yeterli kilo kaybı sağlar ve sindirilemeyen vitaminler ve mineraller, dumping sendromu ve bağırsak tıkanıklığı gibi gastrik bypass ameliyatına özgü yan etkilerin ortaya çıkma olasılığını önlemeyi veya azaltmayı mümkün kılar. Elbette tüm tıbbi prosedürlerde olduğu gibi, bireysel sonuçlar ve deneyimler değişebilir.
Kaçak Nerede Oluşur?
Midenin yaklaşık %85’i çıkarılır ve kalan mideden yaklaşık 2-2,5 cm çapında ve 100-150 ml hacimli muz şeklinde tüp oluşturulur. Midenin ortalama dolgulu normal hacmi 1-1.5 L’dir. Operasyon laparoskopik olarak yapılır.
Midenin ghrelin hormonunu üreten kısmının alınmasıyla iştah azaltılır. 1500 ml’den 100-150 ml’ye inen mide daha hızlı dolar ve yemek yerken dolgunluk hissi birkaç parça yiyeceğin yutulmasından sonra oluşur.
Gıdanın küçük mideden ince bağırsağa doğru hızlanan hareketi de bunda bir rol oynar, çünkü ince bağırsağın mukoza zarının taze yutulmuş gıda ile teması yemek yerken tokluk hissini arttırır.
Kaçak midenin çıkarılan tarafının birbirine tutturulması sırasında kaynaşmayan mikro bir delikten meydana gelir.