Tüp Mide Ameliyatı Nedir? Obezite tedavisinde kullanılan tüp mide ameliyatı; gastrointestinal ameliyat ile mide muz şeklinde uzun bir tüpe dönüştürülür. Midenin yüzde 80’lik kısmı laparoskopik olarak eksize edilerek kapalı ameliyat yöntemi ile çıkarılır. Bu sayede kişinin daha az yemek yeme alışkanlığı edinmesi sağlanırken çok düşük seviyede olsa da gıda emiliminin azalması amaçlanır. Tüp mide ameliyatı olanların iştahı azalır ve bu süreçte kilo vermeye başlar, kilo vermesini ile birlikte insülin direnci azalır.
Mide Hacmi Azaltılır
Midenin hem giriş hem de çıkış kısmını koruduğundan ameliyat sonrası gastrik tüp riski düşük olur. Sindirim sisteminin bütünlüğü bozulmadığı için istenmeyen yan etkiler azalır.
Tüp mide ameliyatı nedir; Midenin %80’lik kısmının alınmasıdır. Tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılan bu operasyon sayesinde mide hacmi azaltılır ve hasta çok daha az miktardaki yiyecek ile doygunluk hissi yaşar.
Mide Muz Büyüklüğü Kadar Bırakılır
İstanbul’ da Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır? Operasyon aşamasında midenin belli bir kısmı cerrahi olarak çıkarılır ve yaklaşık bir muz büyüklüğü kadar bırakılır. Karın boşluğuna küçük insizyonlarla geçilerek gerçekleştirilen operasyonda gastrik cerrahi ve laparoskopik kullanılır. Tüp mide ameliyatı;
- Vücut kitle endeksi 40’tan fazla olan;
- Diyabet;
- Hiperlipidemi;
- Hipertansiyon;
- Yüksek kolesterol;
- Vücut kitle indeksi açısından 35’ten fazla olan hastaların tamamında yapılır.
Sonuç Estetik Açıdan Mükemmeldir
Hasta hormonal bozukluklar grubuna ait olmadığı sürece kilo verebilmesi için uygulanan yöntem diyet ve egzersizden sonuç alamayan hastalar için de geçerlidir. Operasyon gastrik tüp üzerinde laparoskopik olarak yapıldığı için yalnız milimetrelik delikler ile geçilir. Bundan dolayı ameliyattan sonra ağrı çok az seviyede hissedilir, varılan sonuç ise estetik açıdan mükemmeldir. Hasta operasyondan hemen sonra ayağa kalkar ve 3 gün sonunda taburcu edilir. Yaklaşık 6 ila 7 gün sonrasında ise eski yaşamına geri döner.
Kaç KG Verilir; % 65 İla 70 Arasında Kilo Kaybı Yaşanır
Tüp mide ameliyatından sonra tüpte bir genişleme yaşanırsa kilo artışı yeniden gözlenir.
Cerrahinin ana etkisi kısıtlıdır bu yüzden hasta gıda alımını azaltmalıdır.
Bununla beraber sıvı ve yüksek kalorili yiyecekler ile beslenme durumunda da ameliyatın etkisi azalır.
Hasta bir iki yıl içerisinde yüzde 65 ila 70 arasında kilo kaybı yaşar ama bu süre zarfında yeme içme alışkanlıklarını değiştirmezse verdiği kilonun yaklaşık %5 ile 25 arasında değişen oranlarda geri alır.
Böyle bir durumdan sonra gastrik tüp üzerinde ameliyata ya da gastrik bypass ameliyatı ile BPD/DS gibi obezite ile ilgili diğer ameliyatlara devam edilebilir.
Ameliyat Ne Kadar Sürer?; Yaşam Tamamı İle Değişir
Yaklaşık 1,5 saat kadar süren ameliyattan önce hasta bilgilendirilmeli ve bir beslenme uzmanı tarafından hastaya izleyeceği yol çizilmelidir. Hastanın karşılaşacağı psikolojik durumdan daha az etkilenmesi adına bir psikolog izlemesi gerçekleştirmelidir. Cerrah ve beslenme uzmanı tarafından verilen bilgiler ve gerekli psikolojik destek sonrası hasta, ameliyat için hazırlanır. Şayet hasta, ameliyat olduğunu ya da nasıl yapıldığını gerekli şekilde anlamazsa midesinin kapasitesini yiyip içerek artırmaya devam eder. Ve bu yüzden kusma gibi bir sorunla karşı karşıya kalabilir. Bundan dolayı hastanın bilinçli olması gereken en önemli nokta operasyon sonrası yaşamının tamamı ile değişeceğidir.
Sağlıklı Bir Yaşam Düzeni Sağlanır
Beslenme uzmanı rehberliğinde kişi, karbonhidrat açısından düşük ama protein açısından yüksek bir diyete tabi tutulmalıdır.
- Küçük porsiyonlar ile daha sık aralıklarla gıda tüketimi planlanmalı ve kesinlikle iyi çiğneme alışkanlıkları kazandırılmalıdır.
- Alması gereken günlük vitamin, kalsiyum ve multi vitamin takviyeleri de ciddi önem taşır.
- Hasta bunlara kesinlikle alıştırılmalı ve sağlıklı bir yaşam düzeni elde etmesi için desteklenmelidir.
- Çoğu zaman kişiler ameliyat sonrası küçük porsiyonlarla doyduğundan dolayı yeni yaşamlarına adapte olmakta ciddi problemler yaşarlar.
Doygunluk Hissi Artar
Yapısal ve fonksiyonel değişiklikler ile iştahları azalan ve yiyecek içecekleri kısıtlanan hastalar çoğu zaman buna kolaylıkla adapte olabilir. Mide açısından önemli faktörlerden birisi; Ghrelin hormonunun büyük bölümünün mide dışbükey kısmından salgılanmasıdır. Operasyon esnasında bu bölüm çıkarılır; böylelikle kandaki hormon seviyesi önemli ölçüde azalır. Bu da iştahın azalmasını destekler, sindirim akım yolu daraldığından dolayı da gıda alım hızı yavaşlar ve doygunluk hissi artar. Operasyondan sonra hastaya yaklaşık 1 ay bir beslenme uzmanı tarafından beslenme ayarlaması dönemi devam ettirilir.Tüp Mide Ameliyatının Herhangi Bir Zararı Yoktur
Hasta ilk haftalarda sıvı, sonraki haftalarda ise yumuşak yiyeceklerle beslenir ve ay sonu katı yiyeceklere geçiş yapar.
- Ameliyattan sonra beslenmesine dikkat edemeyenler
- 18 ile 30 yaşın aralığındaki hastalar
- Yiyecek alımını kontrol edemeyenler
- Alkol ve uyuşturucu bağımlıları
- Kalp ya da mide hastalığı sorunu yaşayanlar
Gastrointestinal sistemden dolayı anestezi alamaz. Bu yüzden bu tip geçmişe sahip kişilerde tüp mide ameliyatı tavsiye edilmez. Tüp mide ameliyatı kilo vermede yüzde altmış oranında başarıya ulaşan bir yöntemdir. İşlemin uzun süren herhangi bir zararı yoktur; hasta diyetine dikkat ettiği sürece kilo verme ile ilgili sorun yaşamaz. Ancak aksi bir durum karşısında beslenme ile ilgili ciddi sorunlar yaşayabildiği gibi hızla kilo alma olasılığı ile de karşılaşabilir.
Yeterli Su Ve Sıvı Alımı Kesilmemeli
Hastalara ilk 1-2 yıl süresince kesinlikle aç kalmamaları dolayısı ile oruç tutmamaları önerilir. Çünkü bu süreçte kilo kaybı devam eder ve beslenme sorunları ile birlikte su kaybı yüksek oranda yaşanır. İlk 2 yıl sonrasında kişinin istemesi halinde ve doktor onayı ile birlikte oruç tutulabilir; ama hasta, ameliyat sonrası tüm yaşamı boyunca yeterli su ve sıvı alımını kesmemelidir. Ameliyat diyabet ve insülin direncini önemli ölçüde azaltacağından dolayı kronik diyabet ve insülin durumunda hasta ani düşüşler ya da ani çıkışlar yaşayabilir.
Mide Dokusu Kesilir
Tüp mide ameliyatı ile tedavi gören hastalar ilk birkaç saat içerisinde ayağa kalkarak yürümeye başlarlar. Hastaneden taburcu olma süreçleri 1 ila 3 gün arasında değişir. Robot tüp kullanılarak mide içerisinde yapılan ameliyatta olduğu gibi hastanın karnında küçük insizyonlarla ameliyat yapılabilir. Cerrah laparoskopi adı verilen hastanın kafasında bulunan kamera kullanılarak elde edilen 2 boyutlu görüntü ile işlem gerçekleştirilebilir. Operasyonu gerçekleştiren cerrah, ameliyat esnasında uzun ve yassı bir laparoskopik alet kullanır ve midenin özofagus ile olan bağlantısından başlayarak duodenuma katılmadan önce midenin dokusunu keser.
Sağlık Problemleri Azalır
Ardından mide çevresinde bulunan kolon, pankreas, dalak ve karaciğer ile birlikte bağlantılardan ayrılan mide dışarı çıkarılır ve çalışma işlemi durdurulur. Tüp mide ameliyatının çok fazla faydası vardır; yaralar kolaylıkla iyileşir ve görülmeyecek kadar küçük olur. Mide hacmi yüzde 80’lere varan oranda küçülür. Bu sayede ihtiyaç duyulan gıdalarda azalma yaşanır.
Gastrik kapak, midenin prolapsusu önlemesinden sonra kalkar ve bu sayede yiyecekler midede çok daha geç bırakılır ve uzun süre doygunluk hissi sağlanması elde edilir. Peptik ülser hastalığı gibi birçok sağlık problemi obezite tedavisini sonuçlanması ile birlikte en aza iner.
Birçok Hastalığın Önlenmesini Sağlar
Bağırsak tıkanması, kemik erimesi, anemi, marjinal ülser gibi birçok hastalık önemli oranda önlenmiş olur. Vücut kitle endeksi 55 kg/m2 olan hastalarda operasyon etkili sonuçlar sağlar.
Morbid obez hastalarda tüp mide ameliyatı çok daha küçük bir kesi, çok daha az akciğer problemi, çok daha az ağrı ve çok daha hızlı iyileşme sağlar.
Tüp mide ameliyatının ardından iştahsızlık, yiyecek ihtiyacının ciddi şekilde düşmesi gibi etkenler sayesinde hasta hızla kilo vermeye başlar. Sağlıklı bir beslenme programını takip eden ve egzersizlerine dikkat eden hastalarda kilo verme işlemi daha başarılı şekilde sonuçlanır. Aşırı kilo vücutta birçok sağlık sorununa neden olur, tüp mide ameliyatı bu tür hastalıkların önlenmesine ciddi şekilde katkı sağlar.
Hızlı Bir Kilo Kaybı Yaşanır
Karın bölgesini kesmeden kapalı yöntemle yapılan ameliyat sayesinde kişi çok çabuk iyileşir. Tüp mide ameliyatı midenin kısılmasına dayanır, obezite derecesine bağlı olarak midenin bir kısmı ameliyat esnasında çıkarılarak yüzde 80’lik oranı kesilir. Bu işlemden sonra kişinin refahı arttığı gibi kan şekeri de kontrol altına alınarak daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanır. Midenin küçülmesinden kaynaklı olarak kişi çok daha az yiyecek tüketerek kendiliğinden kilo vermeye başlar. Ameliyattan hemen sonra ilk dönemlerde kişi hızlı kilo kaybı yaşar ama belli bir süre sonrasında vücudun kendini dengelemesi, düşük kalorili alımının devam etmesi halinde kilo alımı ilk bir kaç ay sonunda yavaşlar.
Sindirim Sistemini Değiştirmez
Hasta egzersiz ve spor ile bu süre zarfında yaşamını düzenleyebilir; haftada 3 ila 4 gün yaklaşık 45 dakikalık egzersizler ile sürekli kilo kaybını sağlamak mümkündür. Ayrıca kilo kaybına bağlı olan cilt bozuklukları da en aza indirilebilir. Tüp mide ameliyatının en önemli faydalarından birisi sindirim sisteminin doğal yolunda değişiklik olmamasıdır. Uygulanan diğer obezite tedavilerine göre tüp mide ameliyatı çok daha basit ve kısa sürede etkili sonuçlar elde etmeyi sağlar. Ameliyat sonrası kilo kaybı 1 ila 1,5 yıl arasında sürer ve hastanın vitamin ile mineral eksikliği diğer işlemlere göre çok daha az yaygın olur.
Not: Tüp mide ameliyatında yaygın bilinenin aksine mideye tüp takılmaz; midenin büyük bir bölümü alındığında kalan kısım tüpe benzediğinden bu isim verilmiştir.