Fazla kilo, zamanımızın en ciddi sorunlarından biridir. Çoğu zaman nedeni iştahı kontrol etme konusundaki isteksizliktir. Mide küçültme operasyonları için tüp mide ve gastrik bypass çeşitli modern ve etkili yollar arasındadır.
Tüp mide ameliyatı nedir; Ameliyattan sonra mide alındıktan sonra midenin kenarlarının uzunlamasına dikilmesidir. Organ tüp şeklini alır. Midenin kapasitesi 5 kat azalır. Mideyi küçültmek için yapılan operasyonda açlık hormonu grelinin üretildiği kısım çıkarılır. Açlık hormonunun azalması nedeniyle kişi iştahını kaybeder.
Son yıllarda, tüp mide dünya çapında en sık uygulanan yöntem olmuştur. Bariatrik ameliyat listesinde üst sıralara yükselmiştir. Bu operasyon pratikte karmaşıklık açısından, mide bandı ve mide baypası arasında sıralanır.
Gastrik bypass nedir; gastrik bypass cerrahisi, küçültme ve emilim kısıtlama ameliyatıdır. Laparoskopik veya robotla yapılabilen gastrik bypass ameliyatında teknik, midenin üst kısmından 15-30 ml’lik mide poşeti oluşturarak, midenin geri kalanını ince bağırsağı bypass etmeyi içerir.
Yani, kişinin tüketebileceği yiyecek miktarını sınırladığı gibi, bu yiyeceğin bir kısmı sindirim sırasında emilmez.
Tüp Mide Ve Gastrik Bypass Tedavisi Öncesi İşlemler:
Mide küçültme ile obezite tedavisine başlamadan önce hastalığın evresinin belirlenmesi gerekir; 1 – 2 – 3. Evre. 1. Evre en düşük riskli olanlardır. 3. Evre ise yüksek risk altındadır. Mide küçültme operasyonu gerçekleştirmek için sorunun nedeni tespit edilmelidir.
Obezite teşhisi aşağıdaki yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir:
- Kan testi
- Radyografi
- EKG
- Mide biyopsisi
Teşhisi tamamladıktan sonra tedavi süreci başlar. Obezite sorunu çeşitli şekillerde çözülebilir, ancak hastaların büyük bir yüzdesi midenin hacmini azaltmayı tercih eder. Bu nedenle tüp mide ve gastrik bypass arasında bir seçim yapılması gerekir.
Tüp Mide Ve Gastrik Bypass; Farkları, Avantajları Ve Dezavantajları
Tüp mide ve gastrik bypass farkları, ameliyatın yapılış biçiminden başlar.
- Tüp mide için bağırsaklara dokunulmaz ancak gastrik bypass bağırsaklara kısa yoldan bağlanmakla ilgilidir.
- Tüp mide ameliyatında mide uzun bir muz gibi kalır, ancak gastrik bypassta neredeyse mide kalmaz, direk ince bağırsağa yiyecekler gönderilir.
- Tüp mide ameliyatında sindirim sistemi düzenli çalışır. Gastrik bypassta ise bazı aşamalar atlanır.
Tüp Mide Ameliyatı Avantajları
Mideden çıkıştaki kapakçık kalır, midenin normal olarak boşalmasına izin vererek tokluk hissi yaratır.
- Gastrointestinal sisteme ve safra yoluna oral erişimi destekler
- Malabsorbsiyondan daha fazlasını sınırlandırır
- Daha az vitamin ve mineral eksikliği oluşur
Gastrik Bypass Ameliyatı Avantajları
Gastrik bypass ameliyatı ile mide küçültme yönteminin temel avantajı, hastanın herhangi bir komplikasyon olmaksızın hızlı kilo vermesidir. Ancak bypass ameliyatından hemen sonra doktorunuzun önerdiği diyete kesinlikle uyulmalıdır.
Tüp Mide Ve Gastrik Bypass Dezavantajları
Tüp mide ve gastrik bypass ameliyatının dezavantajları neredeyse aynıdır. Yalnızca oranlarında farklılık vardır.
- Tüp mide ameliyatı ve gastrik bypass geri dönüşü olmayan bir ameliyattır
- Cerrahi karmaşıklık nedeniyle, gelişmiş postoperatif rehabilitasyon gerektirirler
- Hastanede kalış operasyondan sonra 4-5 gün kadar sürer
- Tüp midede vakaların % 10’unda B12 vitamini eksikliği gelişir. Gastrik bypass’ta ise bu oran %90’dır. Çünkü operasyon sırasında B12 vitamininin kana emilmesinden sorumlu olan faktör bölgesi çıkarılır, bu nedenle diyete B12 haplarının alınması elzemdir
- Hastaların % 50’sinde mide ekşimesi gelişir. Tüp midede, mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın korunmasıyla birlikte bu oran daha da azalabilir ( %5).
Tüp mide ameliyatından sonra vücut ağırlığı şu şekilde azaltılır:
- 2 yıl sonra % 33-58
- 3-6 yıl sonra % 58-72
Gastrik bypass ameliyatından sonra vücut ağırlığı şu şekilde azaltılır:
- 2 yıl sonra % 50-65
Çoğu insan yeniden kilo alsa da, Roux-en-Y gastrik bypas ameliyatından sonra, verilen kiloların çoğu 10 yıla kadar korunabilir.
Bariatrik Cerrahide Hangi Ameliyat Size Daha Uygun?
Kilo kaybının en hızlı olduğu Roux-en-Y gastrik bypass veya tüp mideyi takiben ilk birkaç ayda genellikle 4-12 haftada bir doktor ziyareti planlanır. Her 6-12 ayda bir başka randevular da alacaksınız.
Laparoskopik gastrik bypas prosedürünü takiben, ilk yıl içinde en az altı randevu planlanır. Bu ziyaretler sırasında vücut ağırlığı, tansiyon ölçülür ve beslenme alışkanlıkları tartışılır. Herhangi bir sorun varsa mutlaka doktara söylenmelidir.
Düzenli olarak kan testleri yapılır. Gastrik bypass veya tüp mide ameliyatından sonra, kemik yoğunluğu, genellikle çift enerjili X-ışını absorpsiyometrisi (DXA) ile ölçülür,
Doktorlar ayrıca, kişinin ameliyattan sonra verilen ilaçlara tepkisinin değişip değişmediğini kontrol eder. Bu ilaçlar, yüksek tansiyonu (antihipertansif ilaçlar), diyabeti (hipoglisemik ilaçlar ve insülin) veya yüksek kolesterolü (lipid düşürücü ilaçlar) tedavi etmek için kullanılan ilaçları içerir.
Peki; bariatrik cerrahide hangisi size daha uygun;
- Bariatrik cerrahiden sonra, ameliyattan önce ortaya çıkan sorunların çoğu kaybolur veya daha hafif hale gelebilir.
- Bu bozukluklar arasında belirli kalp sorunları, diyabet, obstrüktif uyku apnesi, artrit ve depresyon bulunur.
- Gastrik bypass ameliyatından 6 yıl sonra insanların % 62’sinde diyabet düzelir.
- Ölüm riski, temel olarak kalp hastalığı veya kanserden ölüm riskinin azalması nedeniyle % 25 oranında azaltılır.
- Tüp mide ameliyatında diyabet hastalığı daha hızlı iyileşir.
Temel olarak ikisi de karmaşık, zor operasyonlardır, size uygun olanı seçmek için doktorunuzun bu konudaki tavsiyesine kulak vermeniz gerekir. İkisinde de iştahınız ve çeşitli sağlık sorunlarınız düzelecek, ikisinde de kısa süreli başka sağlık sorunları yaşayacaksınız. Tüp mide ameliyatı mı gastrik bypass mı derseniz cerrahınızın hangisinde daha deneyimli olduğuna bakarak da karar verebilirsiniz.
İyileşme Sürelerinde Farklılık Var Mı?
Gastrik bypass için iyileşme süresi 2 ila 4 haftadır. Bu süre içinde ya da daha uzun aylar boyunca damping sendromu yaşayabilirsiniz.
Tüp mide ameliyatı iyileşme süresi de 2 ila 4 hafta arasında hastaya göre değişir. Damping sendromu bu ameliyattan sonra da ortaya çıkabilir. Ancak sendromu atlatma süreniz daha kısadır.
Aşağıdaki ipuçları sindirim problemlerinden ve rahatsızlıklardan kaçınmanıza yardımcı olabilir:
- Küçük parçalar halinde yemek yiyin.
- Yiyecekleri iyice çiğneyin.
- Hazır yiyecekler, kekler ve kurabiyeler gibi yağ ve şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçının.
- Her öğünde sadece az miktarda yemek yiyin.
- Katı yiyecekler yerken su içmeyin.
Bu detaylara uyduğunuzda damping sendromu azalır. Kilo verme oranınız artar.
- Ameliyattan sonraki gün yürümeye veya bacak egzersizleri yapmaya başlamalısınız.
- Kan pıhtılaşmasını önlemek için uzun süre yatakta yatmamalısınız.
- Yaklaşık 1 hafta sonra normal aktivitelerinize dönebilir ve birkaç hafta sonra normal egzersiz (aerobik veya kuvvet antrenmanı gibi) yapabilirsiniz.
- Ağırlık kaldırmaya başlamak için doktorunuzun onayını beklemelisiniz. Genellikle 6 hafta boyunca ağır spor aktivitelerinden kaçınmalısınız.
Egzersizler kilo verirken vücudunuzun sarkmasını önler. Bu nedenle yavaş yavaş egzersiz yapmalısınız. Egzersiz yapmazsanız o zaman sarkan deriler için estetik ameliyat olmanız gerekir.
Unutmayın; Ağrı hissedebilirsiniz, bulantı ve kusma olabilir. Kabızlık yaygındır. Kabızlıktan kurtulmak için daha fazla su içmeli ve yatakta yatmaktan kaçınmalısınız. Su içmedeki önemli nokta, yemekten 2 saat önce ve sonra su içmemektir. Kalan dönemlerde yudum yudum su içmelisiniz.