Obezite cerrahisi geçiren bazı hastalarda, 18 ay içinde fazla kilonun, %50 oranlık bölümünden daha azını kaybettiğinde ve ilk operasyona bağlı olarak uzun ya da geç dönemde herhangi bir komplikasyon oluşmuşsa obezite cerrahi sonrası revizyon yapılması gerekebilir.
Çoğu bariatrik cerrahi sonrasında başarısızlık oluşabilir. Çoğu hastada kısıtlayıcı restriktif cerrahi, emilimi bozma (malapsorbtif) ya da hem restriktif ve malapsorbtif kombine yöntem uygulanabilir.
Tüp mide ameliyatının restriktif (kısıtlayıcı) olmasının yanında peptid ve GLP düzeylerinin artması, metabolizma etkilenmesine yol açar. Bu yönüyle tüp mide ameliyatı, diğer ameliyat türlerinden farklıdır. Oluşan bu metabolik etkilerden dolayı, yapılan tüp mide ameliyatı başarısız olmuşsa re-sleeve yani revizyon işlemi gerçekleştirilir.
İçindekiler
ToggleRevizyon Cerrahisi Neden Gerekir?
Günümüz insanlarında obezite hastalığı giderek daha da artmaya başlamıştır. Morbit obezite, süper obezite ya da hiper obezite ile en etkin şekilde bariatrik cerrahi yoluyla mücadele edilir.
Bariatrik cerrahinin amacı; hastanın ameliyat sonrasında yeni alışkanlıkları kazanması, beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve fiziksel yönden aktiviteyi, hayat biçime haline getirmesini sağlamaktır.
Ancak her ameliyat başarıyla sonuçlanmayabilir. Böyle bir durumda revizyon cerrahisi uygulanır. Revizyon cerrahisinde amaç; gerçekleştirilen ameliyatın, hastaya ya da uygulanan tekniklere bağlı olarak oluşan problemlerden dolayı, sonuç alınamaması durumunda ikinci ameliyat yapılmasıdır.
Obezite Cerrahisi Sonrası Olası Revizyon Nedenleri Hangileridir?
Bariatrik cerrahi; fazla kilosu olan kişilerin, egzersiz ya da diyetlerle, hiçbir şekilde kilo veremediklerinde, kilo vermelerine yardımcı olmak için, sindirim sistemi üzerinde yapılan operasyonlardır.
Revizyon ise; bariatrik cerrahi sonrasında, gerçekleştirilen obezite cerrahisi sonrasında oluşan bazı sorunların düzeltilmesi ya da onarılması için yapılır. Kilo verme ameliyatlarında en yaygın sorun yetersiz kilo kaybının oluşmasıdır. Yapılan ilk obezite cerrahisi sonrası kilo alımı ve oluşan komplikasyonlar, hastaların revizyon ameliyatına ihtiyaç duymalarına neden olur.
Obezite cerrahisi sonrası revizyon ameliyatı ihtiyacı nedenleri;
Kilo kaybını engelleyen ya da kilo alımını artıran, genişlemiş mide kesesi
Kilo kaybının engellendiği ya da kilo alımını artıran büyük mide kesesi
Kilo kaybının engellendiği ya da kilo alımını artıran kalorinin bağırsakta emilim artışı
Mide bulantısına ya da kusmaya sebep olan, kaymış mide bandı
Mide kesesiyle by-pass edilen mide arasındaki açıklık
Karın ve sırt ağrısına, pelvik bölgeye basınca, ateş ve hızlı kalp atışına sebep olup sızıntının oluşabileceği zımba hatları
Revizyon ameliyatları; yapılan ilk obezite cerrahisi sonrasında verilen kiloları vereceğiniz anlamına gelmez. Bu yüzden revizyon ameliyatlarında riskleri ve faydaları dengelemek, son derece önemlidir.
Kimler Bariatrik Revizyon Ameliyatına Uygundur?
Her ameliyat prosedüründe olduğu gibi obezite cerrahisi revizyonu için uygun aday olmak gerekir.
Revizyon cerrahisinin endike olduğu durumlar;
İlk ameliyatın hedeflere ulaşma konusunda yetersiz kalması
Yeterli olmayan ya da aşırı kilo kaybı
Kilo kaybında durgunluk yaşama
Ülker, yara dokusu ya da yapılamayan besin emilimi gibi tıbbi komplikasyonlar
Revizyon ameliyatı için hedeflenen kilo kaybından %50 daha az kayıp yaşayanlar ve çözülemeyen obezite ile ilgili birden fazla bozukluk ortaya çıkan hastalar, revizyon ameliyatı için, uygun adaylardır.
Revizyon Cerrahisine Uygun Olmayan Hastalar Hangileridir?
Revizyon cerrahisi; obezite cerrahisinin ayrılmaz bir parçasıdır ve deneyim gerektirir. Revizyon cerrahisinde; Revizyon obezite cerrahisi ve Re-operatif obezite cerrahisi olmak üzere iki temel kavram bulunur.
Revizyon obezite cerrahisi; yeterli kilo kaybının olmadığı ya da kilo alımıyla biten obezite cerrahisidir. Kilo kaybı yüzdesi %50 altında olduğunda, son kaybedilen kilonun %15’inden fazlasının alındığı durumlarda ve ek hastaların düzelmemesi ya da tekrar meydana çıkmasıyla yapılır. Re-operatif obezite cerrahisi ise, obezite cerrahisinde oluşan komplikasyonlar sonucu yapılan cerrahi türüdür.
Obezite Cerrahisi Revizyon ameliyatına uygun olmayan kişiler;
Uyuşturucu bağımlısı olanlar
Reflü şikâyeti ile medikal anlamda tedavi olmayanlar
Yemek yeme bozukluğu olan kişiler
Vitamin ya da nutrisyonel destek almak istemeyenler
Bu durumları içeren hastalar; obezite cerrahı, bariatrik beslenme uzmanı, bariatrik psikolog ya da psikiyatrist eşliğinde değerlendirme yapılarak, revizyon ameliyatına uygun olup olunmadığına karar verilir.
Revizyon Ameliyatı Türleri Hangileridir?
Obezite cerrahi sonrası revizyon; herhangi bir bariatrik ameliyat geçirmiş ameliyat sonrası istenen hedefe ulaşmakta başarısız olunmuş ya da çeşitli komplikasyonlar oluştuğunda, hastalara yapılan ikinci bir müdahaledir.
Farklı revizyon ameliyatı türleri arasında;
-
Mide bandı çıkarma ve revizyonu
-
Sleeve gastrektomi revizyonu
-
Gastrik by-pass yeniden ayarlama bulunur.
Kilo kaybının duruşa geçmesi ya da revizyon ameliyatı için, anatomik ya da tıbbi komplikasyonlara sebep olabilecek faktörler, hastalarla görüşülür. Ameliyat öncesinde diyet ve yaşam tarzının değiştirilmesi, ilaç kullanımı gibi konularda destek alınabilir.
Revizyonel Bariatrik Cerrahi Neden Yapılır?
Revizyonel bariatrik cerrahi; morbid obezite tedavisinde, mevcut operasyonu değiştirmek ya da uygulanan prosedürü onarmak amaçlı yapılır. Cerrahi işlemlerin çokluğu, ameliyatların yenilenmesi ve düzeltilmesi ihtiyacını da doğurur.
Revizyonel bariatrik cerrahi yapılma nedenleri;
-
Yeniden kilo almak ya da az miktarda kilo kaybı yaşamak
-
İlk yapılan ameliyatta oluşan komplikasyonlar
Her bariatrik cerrahi sonrası kilo alınacak ya da hedeflenen kilo kaybı yaşanmayacak gibi bir kural yoktur. Ameliyat sonra az da olsa kilo almak, her bariatrik ameliyat sonrasında yaygınlaşan bir durumdur. Bu konuda profesyonel destek alarak, kilo alım miktarı sınırlandırılabilir.
Revizyon Ameliyatlarında İyileşme Süreci Nedir?
Revizyon ameliyatlarında iyileşme süreci, ilk yapılan ameliyattan, bir gün daha fazladır. Bunun sebebi yara dokusu ve kan akışının değişmesindendir. Hastanın bu konuda izlenmesi için 2 ila 3 gün hastanede kalması gerekir.
Evde iyileşme süreci de yine ilk yapılan ameliyat sonrasıyla aynıdır. Çoğu hasta evde iyileşme sürecini ortalama birkaç hafta içinde atlatarak, normal hayatına döner.
Revizyon Ameliyatlarında Olası Riskler Nelerdir?
Revizyon cerrahisi, gerçekleştirilen ilk obezite cerrahisi prosedürüne göre, daha büyük riskleri de beraberinde getirir. Bu yüzden revizyon ameliyatları, revizyon konusunda uzmanlaşmış cerrahlar tarafından gerçekleştirilir.
Revizyon ameliyatlarında oluşabilecek riskler;
-
Açık kesiler
-
Enfeksiyon
-
Kan kaybı
-
Ameliyat süresinin uzaması
Revizyon ameliyatları, çoğu hasta için başarılıdır. Ancak bu başarıyı sağlamak için, hastanın yaşam standartlarında değiştirme yapması, davranışsal olarak değişmesi ve uygun diyeti yapması gerekir. Bunların yapılmaması durumunda, kilo vermenin herhangi bir garantisi olmadığı da bilinmelidir.
Gastrik By-pass Revizyon Ameliyatında Neler Yapılır?
Gastrik by-pass ya da mide by-pass ameliyatında, midenin besin alımını kısıtlamak için etrafına bir bant yerleştirilir. Bunun dışında midenin zımbalanarak küçültülmesi prosedürü gerçekleştirilebilir.
Midenin zımbalanarak küçültülmesi işleminde, kesenin bir kısmı çıkarılır ve bağırsaklara giden geçiş yolunun ölçüsü küçültülür. Bir başka seçenek ise bağırsakların bir bölümünü çıkararak, hastanın daha az kalori alması sağlanır.
Revizyon ameliyatında gerçekleştirilecek bir başka yol ise endoskopik onarım prosedürüdür. Kesi yapmadan, mide ve bağırsak arasındaki bağlantı sıkılaştırılır. Böylece az miktarda besin alımı sağlanır.
Obezite Cerrahisi Sonrası Plastik Cerrahi Revizyonu Gerekir mi?
Yüksek oranda kilo kaybı yaşanan obezite cerrahisi sonrası plastik cerrahi ihtiyaçları doğabilir. Plastik cerrahi ihtiyaçları, kilo verme ameliyatları sonrasının, doğal bir parçasıdır.
Bir kişinin yüksek oranda kilo alması, cildi iç bölgeden gerer. Bunun anlamı ise güç ve kalite kaybıdır. Ancak gergin bir cilt, çok daha kolay iyileşir ve iç bölgede sıvı geliştirme olasılığı yükselir.
Plastik Cerrahi Operasyonu Ne Zaman Gerekir?
Plastik cerrahinin amacı, vücudun şekillendirilmesidir. Ancak bazı etkenler, plastik cerrahi cerrahide de revizyon yapılmasını gerektirir. Vücut doğal olarak asimetriktir ve plastik cerrahi sayesinde, bu asimetriler daha belirginleştirilir. Daha fazla kilo almak ya da daha fazla kilo kaybı, uzun sürede cerrahi sonuçları da beraberinde getirir.