Morbid obezite, bir kişinin ideal kilosundan 45 kg daha ağır olduğu veya iki katına ulaştığı obezite evresi olarak adlandırılır.
Morbid obezite, ağır bedensel ve ruhsal hastalıkların gelişmesine yol açan bir hastalıktır. Bu hastalıklar arasında;
- Hipertansiyon
- Diabetes mellitus
- Uyku sırasında ani solunum durması,
- Kanda artmış kolesterol ve trigliserit seviyeleri,
- Felç,
- Astım,
- Ağırlık taşıyan eklemlerde osteoartrit,
- Belirli kanser türlerinin görülme olasılığında önemli artış
- Depresyon
- Kadın kısırlığı ve çeşitli diğer hastalıklar
Bu hastalıklar morbid obezitesi olan hastalarda yaşam beklentisinin kısalmasına ve mortalitenin artmasına neden olur.
İçindekiler
ToggleMorbid Obezite Tedavisi
Morbid obezite tedavisi uzun vadeli ve belirgin kilo kaybı getirir. Bu yüzden tek yöntem cerrahidir. Diyet, yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz, tıbbi yöntemler, hipnoz da alternatif yardımcılardır.
Bazı operasyonların fazla yağların alınmasıyla ilişkili olmadığını, iştahın azalmasına ve yavaş yavaş kilo kaybına neden olduğunu vurgulamak önemlidir. Ancak; 1991’den beri uluslar arası sağlık alanında morbid obezitenin ameliyat için gösterge olduğuna karar verilmiştir.
Vücut Kitle İndeksi
Vücut kitle indeksi hesaplanarak obezite derecesinin belirlenmesi gelenekseldir. Vücut kitle indeksi ne kadar yüksekse, bu hastalıkları ve komplikasyonlarını geliştirme olasılığı o kadar yüksektir. Vücut Kitle İndeksi (BMI), kilogram cinsinden kilonuzun, metre cinsinden boyunuzun, ikinci kuvvetine (kare) bölünmesiyle elde edilir.
Morbid Obeziteyi Ortadan Kaldırma Operasyonu İçin Kimler Endikedir?
1. VKİ’si 40’ın üzerinde veya VKİ’si 35’in üzerinde olan ve obezite ile ilişkili hastalıkları olan kişiler;
2. Faydalara ek olarak, operasyonun belirli bir riskle ilişkili olduğunu ve komplikasyonların mümkün olduğunu anlayan kişiler.
Laparoskopik Cerrahi nedir?
Karın kesilmeden küçük deliklerden yapılan bir operasyondur. Operasyon, ince aletler ve karın duvarındaki küçük deliklerden sokulan bir video kamera kullanır. Cerrah, ameliyatı karın içindeki bir video kameradan görüntüyü ileten bir video ekranına bakarak gerçekleştirir.
Laparoskopik yöntemin avantajları;
- Genel postoperatif komplikasyonlarda önemli azalma
- Postoperatif fıtık gelişme olasılığını azaltma
- Postoperatif ağrının azalması ve hastanede kalış süresinin kısaltılması
- İşe yarama kapasitesinin hızlı olması
- Optimum kozmetik sonuçlar (büyük yara izi olmaz)
Morbid Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Çeşitleri
- Laparoskopik Ayarlanabilir Mide Bandı
- Laparoskopik Roux-en-Y Gastrik Bypass
- Tüp mide (dikey gastrektomi)
- Laparoskopik Sleeve Gastrektomi
- Biliyopankreaticheskoe diversiyon duodenumu baypas (Duodenal Switch ile Laparoskopik Biliopankreatik Diversiyon )
Laparoskopik Ayarlanabilir Mide Bandı
Bu işlem sırasında mideye ince bir tüp vasıtasıyla karın duvarına dikilen cihaza bağlanan silikon bir halka takılmasıdır. Bu cihaz doktorun halkanın çapını değiştirmesine olanak sağlar. Halka, üst küçük hacim midenin işlevsel bir parçası olacak şekilde mideyi ikiye böler. Böylece üst hacmi dolduran az miktarda yiyecek erken tokluğa neden olur.
- Operasyon süresi 1-1,5 saattir.
- 1-2 gün hastanede kalınır.
- Operasyon % 50 fazla kilo kaybı ile sonuçlanır.
Laparoskopik Roux-en-Y Gastrik Bypass
Bu operasyonda mide, 20-30 ml hacim ile üst mide boşluğunu oluşturmak üzere ikiye bölünür. İnce bağırsağın halkası bu üst boşluğa bağlanır. Böylece, yiyecek onikiparmak bağırsağının çoğunu ve ince bağırsağın ilk bölümünü atlar. Mide, büyük miktarlarda yemek için bir rezervuar olmaktan çıkar ve ayrıca iştahta bir azalma olur.
- Operasyon süresi 1.5-3 saattir.
- 1-5 gün hastanede kalınır.
- Operasyon fazla kiloların % 60-70 oranında azalmasına neden olur.
Tüp Mide Ameliyatı (Dikey Gastrektomi)
Bu ameliyatta cerrah mideyi bir manşet haline getirir. Böylece midenin hacmi azalır, bu da iştahı azaltır ve fazla yemeye izin vermez.
- Operasyon süresi 1-2 saattir.
- 2-5 gün hastanede kalınır.
- Fazla kilonun % 50-60’ı kaybedilir.
Duodenal Switch ile Laparoskopik Biliopankreatik Diversiyon
Bu operasyon midenin bir kılıfının oluşturulması ve bağırsağın büyük kısmının atlanmasından ibarettir. Böylece besin alım hacmi ve bu küçük hacmin emilimi azaltılır. Operasyon fazla kilolarında % 80-90 oranında azalma sağlar ve kilo verdikten sonra hasta yaşam boyu kilosunu korur.
- Operasyon süresi 3-4 saattir.
- Hastanede kalış 5-7 gündür. Bu işlem vejetaryenler için uygun değildir.
İşlem Seçimi
Her hasta için uygun olan morbit obezite ameliyat seçimi, sağlık durumu, hastanın hastalıkları ve alınan ilaçlar hakkında tam bilgi edinilmesine dayanır. Hastanın diyet tercihleri, önceki kilo verme girişimleri, yaşı ve vücut kitle indeksinin mutlak değeri dikkate alınır. Hastanın ciddi hastalıkları olduğu bazı durumlarda ameliyatlar iki aşamada yapılmalıdır. Operasyondan önce, hastanın sağlık durumunun kapsamlı bir muayenesi yapılır; kan testleri, endokrin sistemin işlevlerinin kontrolü, karın boşluğunun ultrason muayenesi, elektrokardiyogram ve ayrıca bazı durumlarda, kardiyovasküler, solunum, böbrek ve diğer sistemlerin daha derin incelenmesi gerekir.
Morbit Obezite Postoperatif Dönem
İlk ay öğünler püre ve sıvı gıdalardan yapılır. Hasta iyileştikçe belli kısıtlamalarla normal diyete döner. Kilo yavaş yavaş azalır ve bir ila üç yıl sürebilir. Operasyondan sonraki ilk aylarda morbit obezite hastası periyodik tıbbi gözetim altında olmalı ve her yıl bir kez doktora görünmelidir.